Drommen mensen die in de rij staan om een elektrische auto te kopen die alleen nog maar op papier bestaat. De ingebruikname van de op een na grootste fabriek ter wereld waar straks honderdduizenden batterijen per jaar worden geproduceerd. De perfecte landing van een raket op een platform in zee, klaar voor het volgende retourtje ruimte. Drie waanzinnige prestaties die recentelijk binnen één week plaatsvonden. Met steeds dezelfde persoon als drijvende kracht: Elon Musk. Voor wie wil weten wie hij is en wat hij doet, verschijnt binnenkort een klein en leerzaam boekje: Musk Mania. Het kleinste boekje van ’s werelds grootste presteerder.
Zijn impact is enorm en zijn faam groeit net zo snel als zijn bedrijven. Elon Musk beheerst de mediastromen, weet de hoofden van hoogwaardigheidsbekleders en investeerders op hol te brengen en enthousiasmeert massa’s mensen. Hij is de halfnaakte man uit het bekende filmpje van Derek Sivers die een hele meute aan het dansen krijgt. Maar dan in megaformaat. Elon Musk is een in Zuid-Afrika geboren Canadees-Amerikaanse uitvinder, die zich in wisselende gedaanten als uitvinder, ondernemer, investeerder en wereldverbeteraar manifesteert. Hij heeft er een spel van gemaakt om hermetisch gesloten werelden binnen te stormen om daar vervolgens alles en iedereen met zijn verbluffende prestaties omver te blazen. Weinigen lukt het om in de auto-industrie voet aan de grond te krijgen. De laatste succesvolle Amerikaanse start-up in deze sector was Chrysler, in 1925... Musk ontketende met zijn Tesla’s binnen no-time een revolutie op het gebied van elektrisch rijden. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX neemt het met recyclebare en betaalbare raketten succesvol op tegen het militair-industriële complex, bestaande uit conglomeraten van machtige bedrijven en natiestaten. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Of het nu gaat om zonne-energie, supersnelle transportmiddelen of een wereldomspannend netwerk van communicatiesatellieten – Musk zit er op de een of andere manier achter en heeft altijd wel een vinger in de pap.
Ultieme wavemaker
Waar gaat Musk Mania over? Over het leven van Elon Musk, dat als een spannend jongensboek leest. Over zijn ‘meesterbrein’, dat hem in staat stelt om dromen, denken en doen op onnavolgbare manier met elkaar te combineren. Maar het boek gaat vooral over zijn leiderschap, dat hem in staat stelt om snel in actie te komen en voortdurend in beweging te blijven. Musk is het ultieme voorbeeld van een 'wavemaker': een leider die niet alleen op golven van verandering gedijt, maar ook zelf golven weet te veroorzaken. Wavemakers zijn spelbrekers, hoopbieders en gangmakers tegelijkertijd. Ze doorbreken bestaande structuren en vanzelfsprekendheden en creëren nieuwe mogelijkheden. Ze kijken vooruit en bieden hoop in bange dagen. Het zijn gangmakers, die gedreven worden door torenhoge ambities en die hun nek durven uit te steken. Ze doen vandaag al wat morgen nodig is. Wavemakers zijn daardoor de drijvende kracht achter allerlei nieuwe initiateven, ideeën en gedragingen die zich massaal en razendsnel over de wereld verspreiden. Ze gedijen in een woelige wereld. En ze houden die woelingen zelf in stand. Want ze weten: als het golft, golft het goed.
Manisch positief
Musk Mania verwijst in de eerste plaats dan ook naar de waanzinnige impact die Elon Musk weet te veroorzaken. Analoog aan wat er met succesvolle popsterren en sporters gebeurt - denk aan de waanzinnige taferelen rond popbandjes (‘Beatlemania’) en de actuele ‘Max Mania’ rond racetalent Max Verstappen – weet ook Musk de massa’s in vervoering te brengen. Hij is geen geboren verhalenverteller als Steve Jobs, maar zijn productpresentaties brengen dezelfde golven van enthousiasme teweeg. Dat maakt Musk een meer dan graag geziene gast op congressen en andere events. Misschien het allerbelangrijkst: hij is alomtegenwoordig op de sociale media. Hoe groot de macht van die media is, bleek toen hij vorig jaar een Tweet de wereld inzond met de volgende boodschap: ‘Een belangrijke nieuwe productlijn – geen auto – wordt over een maand onthuld’. Hij vertelde dus niet wat er kwam, maar wat er niet kwam. Het effect van deze non-boodschap: een hele maand gisten Jan en alleman wat het nieuwe product zou kunnen zijn. De hype nam dusdanige proporties aan dat de beurskoers van Tesla met bijna één miljard (!) dollar steeg.
Musk Mania verwijst niet alleen naar de golven van enthousiasme die Musk weet te veroorzaken, maar ook naar de manische manier waarop hij zijn stempel op de wereld drukt. Dat gebeurt met grenzeloze energie en in een waanzinnig tempo. Voor de goede orde: de termen manisch en waanzinnig worden vaak negatief gebruikt in de betekenis van gek zijn. Wij bezien de manie vanuit een positief gezichtspunt: voor ons verwijst het naar bevlogenheid, eigenzinnigheid en enthousiasme. Ook al zitten er de nodige schaduwkanten aan zijn karakter, Elon Musk is vooral manisch positief. Hij is een eigentijdse en rusteloze verlosser die een verscheurde en op drift geraakte wereld nieuwe hoop wil bieden. Als een positieve remedie tegen gevoelens van apathie en fatalisme schudt hij mensen wakker en zet ze in beweging.
Hoopbieder
Wat maakt een wavemaker als Elon Musk nu zo anders dan anderen? Dat zijn in de eerste plaats zijn unieke kwaliteiten, maar daarnaast ook het feit dat hij optimaal gebruik maakt van een vijftal waanzinnige succesprincipes. Wat die principes zijn en hoe ze werken, behandelen we in het tweede deel van deze preview, dat over twee weken verschijnt. Hier verklappen we alvast iets over het eerste succesprincipe: bied hoop in bange dagen.
Hoop is de vreugde die je ervaart door de verwachting dat de toekomst positief zal uitvallen. Het is het geloof dat je droom werkelijkheid wordt. Ooit. Straks. Als je maar voldoende inzet toont om die hoop waar te maken. Hoop doet leven: het is een onuitputtelijke energiebron. Hoopbieders helpen daarbij. Ze maken je enthousiast om in actie te komen en stimuleren een optimistische kijk op dingen. Musk is zo’n hoopbieder. Zijn visionaire hoop is gebaseerd op de volgende twee veronderstellingen. Allereerst het dreigende tekort aan fossiele brandstoffen kan ons in de toekomst flink opbreken. Er is daarom maar één haalbare oplossing: alles wat we weten en kunnen inzetten op duurzame energie. Veronderstelling twee: duurzame energie alleen zal ons waarschijnlijk niet redden. De kans is groot dat de menselijke beschaving de komende eeuw aan milieuproblemen of nucleaire oorlogen ten onder gaat. We moeten daarom gaan nadenken over en experimenteren met de mogelijkheid van een buitenaardse beschaving. De plek heeft Musk al gevonden: binnen enkele decennia moet er sprake moeten zijn van menselijk leven op Mars. Musk gaat hier persoonlijk voor zorgen.
Succesprincipe 1: bied hoop in bange dagen
Een waanzinnig verhaal? Ja. Maar is het waanzinniger dan de gedachte die we ooit hadden om ons niet langer met behulp van paarden, maar door middel van auto’s te verplaatsen? Of de droom om net als vogels de oceaan over te vliegen? Nee. Hoe bizar hun boodschap soms ook klinkt, je mag hoopbieders nooit onderschatten. Zeker niet als ze van het kaliber van Elon Musk zijn. Hij is immers meer dan een goeroe die alleen maar mooie vergezichten schetst. Hij is vooral een slimme en creatieve uitvinder, die ons met een voortdurend spervuur van technologische vernieuwingen bestookt. Herbruikbare raketten, elektrische auto’s en hoog rendements-batterijen: het zijn de tastbare bewijzen dat Musk niet zomaar uit zijn nek kletst.
Op 27 juni verschijnt het tweede deel van deze preview op Musk Mania waarin we dieper ingaan op de andere vier waanzinnige succesprincipes van Elon Musk.
Begin juli verschijnt van Patrick Davidson en Hans van der Loo het boek Musk Mania, de 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk. Musk Mania is de eerste Wavemakers-publicatie waarin nieuw leiderschap wordt ontleed vanuit de driehoek energie, gedrag en prestaties. Eerder schreven Van der Loo en Davidson het boek Waar haal je de energie vandaan?
Over Hans van der Loo
Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals 'Kus de visie wakker, 'Psychologische veiligheid','Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' en 'Gitig gedoe op de werkplek'. deze laatste is Managementboek van het jaar 2024.
Over Patrick Davidson
Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken.