Hun argument was en is dat het idee dat vroegkinderlijke negatieve ervaringen leiden tot significante verstoringen in de ontwikkeling eerder een klinisch vermoeden is dan een op onderzoek gebaseerd feit. ‘ Er zijn geen aanwijzingen bekend voor verstoringen in de ontwikkelingen die op causale wijze werden voorafgegaan door welk type trauma dan ook;’ ( Van der Kolk, 2016)
Een kaakslag is dit voor iedereen die in zijn volwassen leven last heeft van beperkingen en moeilijkheden in het dagdagelijks functioneren en het aangaan van intermenselijke relaties.
Als coach ontmoeten we deze mensen ook. De leidinggevende die het moeilijk heeft om het mensgerichte aspect te integreren in zijn job, is misschien als kind opgegroeid in een gezin waar zijn moeder of vader psychisch ziek was en waar hij zich gefocust heeft op taakgerichte prestaties en zich ver weg gehouden heeft van in zijn ogen ondoorgrondelijke menselijke relaties. Als coach heb je wellicht niet het mandaat om de cliënt met dit oude trauma te helpen, maar hoe bevrijdend is het voor de cliënt of coachee om te begrijpen waarom de zovele tips en tricks niet werken om zich te ontwikkelen tot een people manager. Kennis hebben van onderliggende mechanismes helpt de coach om met geduldige mildheid te kijken naar het moeizame maar moedige ontwikkelingsproces van de cliënt. Toch is het zowel voor coaches en psychotherapeuten een erg praktisch boek waarin je handvatten krijgt aangereikt om je cliënt te helpen om in eerste instantie te accepteren wie hij geworden is in zijn of haar leven, en van daaruit beweging te creëren door de cliënt kennis te laten maken met onderontwikkelde of verstoten stukken in zijn persoonlijkheid. Met verborgen kwaliteiten en vaardigheden.
Ook als je geen voorkennis hebt van Voice Dialogue zal het inleidende hoofdstuk over deze werkwijze voldoende zijn om je een accuraat en levendig beeld te geven van wat er in de praktijkruimte allemaal mogelijk is. Zo reis je mee met het verhaal van Willem die zich aanmeldt omdat hij dreigt vast te lopen in zijn perfectionisme en zijn veeleisendheid naar zijn medewerkers. Hij wil begrijpen hoe dat komt en ontdekt dat hij nog steeds het gevoel heeft dat hij zich moet bewijzen ten opzichte van zijn vader die nooit tevreden was over zijn resultaten. In een coachingsessie maakt hij kennis met de meer ontspannen versie van zichzelf en leert hij dit deel actiever inzetten op zijn werk.
Veel mensen hebben last van een innerlijke kritische stem die ervoor zorgt dat ze zich niet voldoende kunnen ontplooien vanuit hun onzekerheid en faalangst. In dit boek leg ik je uit hoe deze innerlijke criticus functioneert en hoe je je cliënt kan helpen om te separeren van deze stem en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen.
Ook al kan het boek van jou geen volleerde Voice Dialogue Facilitator maken, toch krijgt je genoeg materiaal en kennis aangereikt om een nieuwe kijk te krijgen op vastgeroeste patronen bij sommige van je cliënten. Het boek geeft je tevens een inkijkje in je eigen innerlijke bus en zorgt ervoor dat je ook in je eigen functioneren als coach nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen.
Marijke Leys werkt al ruim twintig jaar als psychotherapeute en supervisor. Ze is integratief opgeleid en tevens EFT (Emotion Focused Therapy) therapeut. Ze is de oprichter van het Voice Dialogue Instituut in België en doceert ook aan Nederlandse Voice Dialogue-instituten. Ze is de auteur van Oog in oog met kwetsbaarheid.
Over Marijke Leys
Marijke Leys werkt al ruim twintig jaar als psychotherapeute en supervisor. Ze is integratief opgeleid en tevens EFT (Emotion Focused Therapy) therapeut. Ze is de oprichter van het Voice Dialogue Instituut in België en doceert ook aan Nederlandse Voice Dialogue-instituten. Ze is de auteur van Kwetsbaarheid als kompas.