Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wie is hier nou de baas!? - Word de piloot van je eigen leven

Vaste vraag vooraf bij mijn lezingen over eigenaarschap: wie wil er graag eigen baas worden van zijn eigen gedrag? Vast antwoord van de hele zaal: ‘ja natuurlijk’.

Pep Degens | 14 november 2018 | 3-4 minuten leestijd

Maar dan. Als we vervolgens samen analyseren hoe je dat kunt bereiken, wordt men al snel minder gretig. Want de baas worden over je eigen gedrag en ‘piloot’ worden van je eigen vliegtuig, dat vergt nogal wat vlieguren. En schaamte. Pijn, angst en spijt. Dat heet ‘leren’.

Tijdens die vlieguren leer je vooral een zogenaamde ‘interne locus of control’: jezelf verantwoordelijk maken voor je eigen acties, keuzes en de gevolgen daarvan. Dat willen we maar al te graag als het positief uitpakt. Pakt het echter negatief uit, dan zijn we niet gewend om daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Liever wijzen we naar anderen.  De neiging om missers aan anderen te willen toeschrijven, vind ik een maatschappelijk verschijnsel. Ik vind het zelfs een maatschappelijk probleem. Schuldbewuste politici (voorbeeld voor ons allemaal) zijn ten slotte schaarser dan degenen die met opgeheven hoofd de arena verlaten nadat er problemen zijn geconstateerd. Het mag dan de makkelijkste weg zijn om een probleem te ontkennen, te negeren of om naar anderen te wijzen, maar onbewust belemmert deze politieke tendens ook het nemen van regie in je eigen leven. Gezagsdragers vormen een alibi voor ons allen, omdat we legitiem kunnen zeggen: waarom ik wel en zij niet?

Heb je last van een ontevreden gevoel, wisselende stemmingen, depressieve gevoelens of energieverlies? Hik je aan tegen het leven of draaf je juist door in doen-doen-doen? Dan is er een grote kans dat jij niet de baas bent over je eigen leven en op de automatische piloot vliegt.

Stel dat je hier aan voorbij kunt gaan. Je wilt af van dat ontevreden gevoel, wisselende stemmingen, energieverlies of zelfs depressieve gevoelens. Je wilt niet meer tegen het leven aanhikken of juist doordraven in doen-doen-doen. Je wilt focussen op jezelf en groeien. In mijn boek Wie is hier nou de baas!? vertel ik hoe je zelf weer aan het roer komt te staan. Dat betekent jezelf ontwikkelen, keuzes maken, door de pijn heen gaan.

Op korte termijn is het nemen van verantwoordelijkheid niet altijd makkelijk: je zucht onder de schaamte, schuldgevoel of angst voor de gevolgen. De opbrengst is uit zicht, de pijn voelbaar. Op de langere termijn maak je jezelf echter sterker, doordat je eerst je eigen aandeel erkent in een situatie (positief én negatief). Zo ontdek je waar je invloed ligt om regie te nemen.

De volgorde is dus pijn aanvaarden,  je eigen aandeel accepteren, regie grijpen en daarna profiteren. Daarbij ben je in gevecht met je eigen script, je levenshandleiding, die bol staat van verouderde gedragsregels. Oude stemmen, oude angsten, afweermechanismen, opjagers: er is genoeg  dat jouw gedrag van nature dicteert. Geschreven in je kindertijd, sta je nu in je volwassen leven voor eigen keuzes richting je toekomst.

Zo leer met je met dit boek hoe je weer de piloot wordt van je eigen leven. Zodat je je leven gaat leiden in plaats van lijden. Jij bent immers de baas!

Pep Degens zit twintig jaar in het trainersvak. In zijn ZEKERtraining en workshops trainde hij de afgelopen jaren duizenden mensen in persoonlijk geluk. Door de opmerkelijk hoge resultaten bereikte hij vanaf 2013 jaarlijks de top 5 in de strijd om Beste Opleider van Nederland. Eerder schreef hij de boeken Geluk in de pocket en Droom jouw leven, leef jouw dromen. Wie is hier nou de baas!? is zijn nieuwste boek.

Over Pep Degens

Pep Degens (1964) is een doorgewinterde trainer. Overtuigd van de positieve werking van het nemen van eigen verantwoordelijkheid ten dienste van geluk. Zijn missie: mensen laten groeien naar die betere versie van zichzelf.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden