Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De 10 principes van agile-lean teamcoaching

Herkenbaar? Veel inspanning voor het invoeren van scrum en lean werkwijzen, en dan als het team deze werkwijze kan overnemen zijn ze passief en lijkt het proces binnen de kortste keren teruggedraaid te worden.

Justin van Lopik | 15 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Alsof ze aangeven: ‘als je het zo goed weet, dan doe je het toch lekker zelf!’ Hoe harder de scrummaster of agile coach zich inspant, hoe passiever het team wordt en hoe passiever…enzovoort. Een circulair proces dat niet de bedoeling is, maar wat dan wel?

De 10 principes van agile-lean teamcoaching is het eerste boek dat de domeinen agile, scrum, agile en teamcoaching aan elkaar verbindt, dat werd tijd want in de praktijk is er geen onderscheid. Teams hebben van doen met processen in de brede zin van het woord; werkprocessen, structuur en de interactieprocessen in, met en buiten het team. Het een kan niet zonder het ander.

Het boek begint met de uitleg van de 10 principes en eindigt ermee wat deze principes voor de begeleider betekenen. Het boek geeft theoretische verantwoording en praktische interventies volgens de opbouw van Plan -Do- Check- Act. Waar moet je aan denken en wat kun je doen in een specifieke fase om collectief eigenaarschap en zelforganiserend vermogen vanaf het begin optimaal aan te spreken? In vier delen wordt dit duidelijk en daarmee vormt het boek een inspiratiebron om zo aan de slag te gaan.

Deel 1 Plan: navigeren vraagt om kennis van je instrumenten. In dit deel leer je over lean-managementsysteem, scrummethoden en de essentie van agile denken. Daarbij vormen teamcoaching en teamontwikkeling, met de 5 kritieke succesfactoren voor coaching als leidraad, de hoekstenen voor het nieuwe vakgebied Agile-lean teamcoaching. Met de Functionele Analyse als circulair analysemodel wordt duidelijk hoe een huidige situatie in stand wordt gehouden, ondanks alle goede bedoelingen. Hier wordt de basis gelegd om de Do-fase in te gaan en de eerste betekenisvolle stappen te zetten.

Deel 2 Do: Beweging krijg je door in beweging te komen. Maak eerst verbinding met je rol en met het team, o.a. door de vaak vergeten teamintake. Daarna aandacht voor het begeleiden van agile-lean teamsessies. Niet eerst en alleen de scrumsessies en daarna de teamcoaching, maar direct aandacht voor wat leeft in het team. Dit deel biedt diverse handvatten en inzichten. Naast het maken van een Functionele Analyse met het team om zaken en aanpak bespreekbaar te maken, ook aandacht voor het versterken van de focus op klantwaarde en waardestromen in de context van het team en het organiseren van een teamritme.  Het begrip team viability staat centraal.

Deel 3 Check: Tempo houden vraagt om onthaasten. Het verschil tussen evalueren en reflecteren wordt duidelijk en hoe het team naast de driewekelijkse retrospectives stap voor stap aan duurzaam ontwikkelen kan werken. Natuurlijk zijn er stagnaties en worden de begrippen weerstand, transitie en transformatie uitgewerkt en omgezet in praktische op ontwikkeling gerichte interventies. Reflecteer ook op je eigen bijdrage. Onderken je je eigen bijdrage en weet je die bij te stellen, dan verandert het interactieproces met het team.

Deel 4 Act: lenigheid is stollen en vloeibaar blijven tegelijk. Act is niet enkel het bijstellen van de Check, maar ook het duurzaam ontwikkelen van adaptievermogen: leren leren en hoe je van verbeteren naar vernieuwen komt, innoverend leren.

Het boek eindigt zoals het begonnen is met de 10 principes van agile leanteamcoaching als anker en nu om je zelf voortdurend en duurzaam te ontwikkelen en te vernieuwen. Bij dit boek met dezelfde PDCA-fasering hoort ter inspiratie, van dezelfde auteurs, het werkboek: 75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching, teams begeleiden naar zelforganiserend verbeteren (2018).

Marijke Lingsma is directeur van opleidingsinstituut Coachboulevard en wordt binnen het coachvak gezien al toonaangevend en inspirerend. Aty Boers is organisatiekundige, coach en trainer met meer dan twintig jaar ervaring in grote verandertrajecten. Ze is mede-oprichter van adviesbureau Valuebridge. Ze zijn de auteurs van De 10 principes van agile-lean teamcoaching en van 75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching.

Over Aty Boers

Aty Boers is directeur van opleidingsinstituut Coach Boulevard, organisatiekundige, coach en trainer. Ze is al meer dan 20 jaar betrokken bij grote verandertrajecten, op het raakvlak van business en ICT. Daarnaast is zij medeoprichter van adviesbureau Valuebridge. 

Over Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is oprichter en ex-directeur van opleidingsinstituut Coach Boulevard, nu mastercoachopleider, en wordt binnen het coachvak gezien als toonaangevend en inspirerend. Ze is auteur van diverse succesvolle boeken over coaching. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden