Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Angelique Kunst

‘Als er iets niet klopt, kan dat ervoor zorgen dat mijn boek uit de handel gaat’

Tubantia journalist Angelique Kunst schreef met ‘Er is er hier maar één de baas’ een bijzonder portret van Gerard Sanderink (eigenaar van Strukton en Centric). Het is een reconstructie van Sanderinks eerste jaren als ondernemer toen alles nog normaal was, maar ook van de afgelopen tijd waarin - na zijn ontmoeting met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek - alles anders werd.

Bas Hakker | Mirjam van der Linden | 10 juni 2022 | 6-9 minuten leestijd

Hoe heb je het schrijven aangepakt?

Eerst maakte ik een hoofdstukindeling en dan ontstaat er al een lijn in het verhaal. Toen ik begon waren er nog wel open eindjes en dan ga je op zoek naar mensen die erover kunnen vertellen. Dat was lastig, want ze zijn allemaal bang voor een rechtszaak van Sanderink. Maar op een gegeven moment had ik iemand die anoniem iets wilde zeggen en na afloop van het gesprek zei die persoon; ik heb er vertrouwen in, hier heb je nog een ander nummer. Toen begon het balletje te rollen. Al die verhalen zijn wel gecheckt bij meerdere bronnen en onderbouwd met schriftelijke bronnen.

Ben je extra scherp omdat je weet dat Sanderink dol is op rechtszaken?

Zeker, als er iets niet klopt kan dat ervoor zorgen dat het boek uit de handel gaat. Dat betekent ook dat je wel eens iets gaafs hebt dat je moet laten vallen omdat je jezelf de vraag stelt: zou dit standhouden in een rechtszaak?

Was het belangrijk dat je goede back up had vanuit DPG Media, waar jij werkt?

Anders is dit niet te doen. Ik weet van andere media dat ze misschien wel dezelfde verhalen konden opschrijven, maar de werkgever durfde het niet aan. Ik vind het heel slecht voor de persvrijheid dat kleine uitgevers zich dit soort verhalen niet kunnen veroorloven, omdat ze geen diepe zakken hebben. Ik kreeg het volle vertrouwen van de hoofdredactie nadat ik intern had aangetoond dat ik mijn werk op orde had.

Heb je eens iets van Sanderink gehoord?

Nare briefjes van advocaten met daarop dreigementen met rechtszaken of het eisen van ontslag. Er is ook een brief naar de top van DPG Media gegaan met allerlei beschuldigingen, zoals dat ik werd betaald door de voormalig partner van Sanderink: Brigitte van Egten. Dat zijn beschuldigingen die je de kop kunnen kosten als je intern niet goed ligt. Gelukkig ben ik niet zo snel onder de indruk, vaak zijn advocaten vooral van het spierballenvertoon.

Even naar Sanderink zelf. De boerenzoon uit Twente die volgens de Quote meer dan 500 miljoen euro waard is. Wat maakt hem kwetsbaar?

Zijn verleden. Hij werd thuis niet serieus genomen, want zijn broer was sterker en slimmer, hij werd op school niet serieus genomen omdat hij in dialect sprak, andere jongens en zeker meisjes vonden hem maar klein en schriel. Daar heeft hij een enorm minderwaardigheidscomplex aan overgehouden en dat heeft hem veel bewijsdrang opgeleverd. Hij wil de wereld laten zien dat hij het wél waard is. Je zou denken dat hij dat al bewezen heeft, maar in interviews, zei hij dat het nooit genoeg zal zijn. Dat maakt hem kwetsbaar, omdat hij denkt dat de wereld tegen hem is.

Er was geen moment in zijn leven waarop hij zelf dacht: zo slecht heb ik het nog niet gedaan.

Toen hij studiebeurzen begon uit te delen, werd hij in Twente echt bewierookt. Ze vonden het geweldig dat zijn nalatenschap in zijn geboorteregio bleef en hij stond dan echt te stralen op zo’n dag. Dat gebeurde allemaal tot 2018 en het zou een geweldig einde zijn van een boek over een selfmade miljonair die iets prachtigs opbouwde met hard werken. Maar in vier jaar tijd heeft hij het allemaal in de prullenbak gegooid.

En dat allemaal door Rian van Rijbroek die hij in 2018 ontmoette op een golfbaan. Kan je uitleggen hoe zij die kwetsbaarheid van hem mobiliseert?

Zij versterkt het gevoel bij hem dat iedereen tegen hem is. Dat gaat zo ver dat hij zegt tegen de boekhouders van EY: we hebben met Centric geen winst gemaakt, maar verlies gedraaid. De hele jaarrekening moest opnieuw, want Rian van Rijbroek vond dat het allemaal niet klopte. Zij bespeelt dat wantrouwen perfect. Hij had geweldige topmensen om zich heen verzameld, zoals Hans Schrijver en Karim Henkens die hem beschermden als hij wel eens uit de bocht vloog. Ik hoorde bijvoorbeeld dat Sanderink nogal eens handtastelijk kon zijn bij vrouwen, niet agressief seksueel, maar hij wist niet wat gepast was, dus kon hij opeens aan BH-bandjes of haar frummelen. Om hem heen liepen wat mensen die dat op een leuke manier indamden, zo van: Gerard, zullen we even koffie halen? Van Rijbroek maakte die mensen verdacht en Sanderink gooide ze er allemaal uit.

Dat weerwoord om zijn kwetsbaarheid op te vangen is allemaal weggesneden in een paar jaar tijd?

Zeker en de mensen die er nu zitten, zijn jaknikkers. Mijn vader zegt altijd: bij gebrek aan gewicht omhoog gevallen.

Zijn familie beschermde hem ook in het begin van zijn loopbaan, hij logeerde afwisselend bij zijn vier zussen die hem verzorgden. Zijn alle mensen die hem hielpen nu uit beeld?

Klopt, met zijn familie heeft hij al jaren nauwelijks contact en met de oud-topmensen ook niet. Ze hebben het echt allemaal geprobeerd, maar hij houdt het allemaal af omdat er maar één iemand de waarheid spreekt in zijn ogen, en dat is Rian van Rijbroek.

Rian van Rijbroek is natuurlijk al ontmaskerd als cyberexpert na het Nieuwsuur-interview waarna echte ICT-experts haar met de grond gelijk maatken. Heeft Sanderink dan niet de ratio waardoor hij denkt: die vrouw deugt niet?

Hij vindt het heel bijzonder dat zo’n wereldse vrouw - met van die mooie kleren en sieraden - op hem valt. Echte experts zoals journalist Huib Modderkolk zeggen: zij weet wel veel, ze heeft veel gelezen, maar ze knoopt alle feiten op een bizarre manier aan elkaar en geeft er een draai aan. Met die kennis kan zij Sanderink overdonderen want die is praktisch digibeet. Hij was diep onder de indruk toen zij antivirus software op zijn telefoon zette terwijl iedere middelbare scholier dat kan.’

Verwacht jij nog een wederopstanding?

Nee. Vlak nadat het boek verscheen legde Centric beslag op geld van mevrouw Van Egten, terwijl ze daar steeds zeiden dat het een privékwestie was. Centric wordt meegesleept in deze val en daarna Strukton. Dit komt niet meer goed.

Er komt niet meer een oude vriend in beeld die opeens tot hem doordringt?

Nee, de enige redding voor Centric is dat het verkocht gaat worden. Zolang Sanderink daar blijft zitten en niet duidelijk is wie hem opvolgt bij zijn overlijden, gaat dit lastig worden. Ik weet werkelijk niet wat de gevolgen zijn als hij morgen overlijdt en Rian van Rijbroek blijkt de opvolger als eigenaar van de bedrijven en als bestuurder.

Want dat hangt boven de markt? Jij weet niet precies hoe het is geregeld bij de notaris, maar het ziet er niet gunstig uit? Als hij morgen omvalt dan is zij de baas van de miljoenen en van de bedrijven waar duizenden mensen werken en dat veel voor de overheid werkt?

Ja, ik heb geen harde bewijzen omdat ik niet weet wat er in zijn testament staat, maar alle aanwijzingen zijn dat Van Rijbroek dan eigenaar is van zijn bedrijven samen met Aike Schoots, haar handlanger zo lijkt het inmiddels. Die man is zó fout. Van Sanderink en van Van Rijbroek kan je nog zeggen: het zijn verwarde geesten, maar Aike Schoots is volledig bij zijn verstand en wat hij allemaal toelaat en aanmoedigt is verbijsterend. Hij maakt het Nederlandse bedrijfsleven te schande.

Wat is het ergste dat hij heeft gedaan in jouw ogen?

Bijvoorbeeld dat mevrouw Van Rijbroek namens Sanderink een mail stuurde aan toenmalig Minister van Justitie Ferd Grapperhaus waarin ze mevrouw Van Egten, mij en mijn dochter ervan beschuldigt dat wij in een Afrikaanse moslimsekte zitten die bezig is om de infrastructuur in Nederland over te nemen. Wij zouden door de moslimleider naar Nederland zijn gestuurd. Dat is natuurlijk een verward verhaal en Aike Schoots staat gewoon in de CC, maar vindt het blijkbaar helemaal goed. Dan zou Schoots toch moeten zeggen: stuur die mail lekker namens jezelf, maar niet namens de aandeelhouder.

Sanderink lijkt wel een beetje een wappie…

Niet een beetje, maar zo zit het inderdaad. Hij is volledig in de ban van complottheorieën.

Over Bas Hakker

Bas Hakker studeerde marketingcommunicatie en schreef daarna als journalist veel over media en marketing voor Adformatie, MarketingTribune, AD, NRC en Managementboek. Vandaag de dag is hij hoofdredacteur van marketingwebsite Candid.news. Met zijn bedrijf ‘Kleedkamer4’ helpt hij kleine ondernemers met het opbouwen van een klantenbestand.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden