Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tribaal Kantoorgedoe – Een frisse blik op bekende thema’s

Korte verhaaltjes, actuele thema’s, van kantoortuinen, tot trouwtoeterstoeten, van de zorg tot debat. Hoe fijn is het om een klein compact boekje met verhalen te hebben, die je even uit balans brengen? Die je aanzetten tot nadenken? Die voor verwarring zorgen? Die je niet alles tot vanzelfsprekendheid laat aannemen?

Renée Braken-Krol | 16 juni 2020 | 1-2 minuten leestijd

Danielle Braun is Corporate Antropoloog, en heeft vele jaren ervaring met tribes en werkvloeren en is onder andere schrijver van De Corporate Tribe. Met Tribaal Kantoorgedoe heeft ze mij verward, verbaasd en een lach op mijn gezicht bezorgd.

Na het lezen van De Corporate Tribe is mijn interesse gewekt om vanuit volkeren en stammen de vertaling te maken naar alledaagse thema’s in onze wereld. Danielle Braun verwoordt dit op een prachtige wijze. Zo zijn wij ‘geen vogels maar apen’. Een vergelijking naar zelfsturing in organisatie, het agile sturen en werken wat in steeds meer organisatie wordt toegepast. Medewerkers die als spreeuwenzwermen in- en uitvliegen. Vanuit de antropologie maakt Danielle Braun de vergelijking dat mensen tribale wezen zijn, die houden van apenrotsen en van hiërarchie. We kunnen zeker zelfsturend aan de slag zijn, maar hebben ook behoefte aan een chief, wij blijven apen.

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdthema’s: Tribaal, I see you, Radicale Nuance, Anders kijken, en Toekomst. Ieder thema start met een gedicht en bestaat uit een aantal verhalen. De verhalen beginnen met een quote en worden ondersteund door prachtige wereldse foto’s. Voor mij gaf het thema ‘Anders kijken’ inzichten om direct toe te passen. Zoals in je organisatie het observeren van de territoriumdrift, en de piramides en totems die medewerkers bouwen. Veelal denken we vanuit de hiërarchie, een medewerker een leidinggevende en een directeur. Maar zien we ook de informele hiërarchie, dat Jantje een relatie had met Marietje en dat Pietje en Klaasje samen golven?

Voor mij is dit boek een inspiratiebron voor in mijn kast wat ik te pas en te onpas pak, om mezelf met een frisse blik op een andere wijze naar thema’s te laten kijken.

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden