Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wetenschap van succes - 'Een waardevol boek'

Het boek De wetenschap van succes, met als ondertitel Uitblinken kun je leren van J. De Flander is een toegankelijk boek wat je motiveert om jezelf te gaan ontwikkelen.

Thomas Cech | 8 juli 2020 | 3-4 minuten leestijd

Jeroen De Flander laat in De wetenschap van succes middels onderzoeken en praktijkverhalen zien dat talent zwaar overschat is. Maar de juiste instelling, training en tools kunnen ervoor zorgen dat iedereen kan uitblinken. Het is een zelfhulpboek dat een aantal bekende en minder bekende zaken in een logische volgorde en context plaatst, waarmee het een waardevol boek is.

De wetenschap van succes is het derde boek van de De Flander. Hij keert terug naar zijn oorspronkelijke passie: waarom bereiken sommige individuen de top en andere niet? Het boek heeft als doel om  verkeerde veronderstellingen te weerleggen en aan te tonen dat uitblinken is aangeleerd in plaats van aangeboren. Het boek bestaat uit drie delen. De Flander bespreekt evenzoveel hefbomen die, wanneer gezamenlijk ingezet, ons tot grote hoogte kunnen laten stijgen. De hefbomen gaan over: wat je wilt doen, wat je kunt doen en wat je zult doen.

In deel één beschrijft hij dat de noodzakelijke passie niet aangeboren is, maar zich ontwikkelt in drie fases: ontdekken, ontwikkelen, verdiepen. Uit onderzoek blijkt dat een individu er zelf voor kiest om ergens passie voor te ontwikkelen. Dit ontwikkelen is een proces van jaren en vereist toewijding. Passie heeft zijn oorsprong in interesse en daarvoor presenteert hij een model met interessetypes. Ook staat hij stil bij de kracht van zingeving als aanjager van zelfontwikkeling.

In deel twee presenteert de auteur de meesterschapscurve. Die curve bestaat uit de fases: beginneling, amateur, expert en pionier. Op basis van de juiste intensieve training is het haalbaar om de fase van pionier succesvol te doorlopen. Onderzoek, dat De Flander in verhaalvorm aanhaalt, toont hier voorbeelden van. Deze manier van schrijven maakt het boek vlot leesbaar en geeft het een hoge ‘doorvertelwaarde'. In dit deel worden ook vier regels van gericht oefenen beschreven: groeperen, herhalen, oplossen, pionieren.
Groeperen komt neer op het herkennen van patronen zaken slimmer combineren. Herhalen betekent het consequent herhalen en verbeteren van de handeling, procedure, etc. Oplossen vereist het systematisch zoeken en verwijderen van je gemaakte fouten. Pionieren betekent dat je uiteindelijk zelfstandig via een persoonlijke ontdekkingstocht nieuwe dingen ontwikkelt en ontdekt en deze tot in de puntjes gaat beheersen. In deze fase kunnen andere meesters jou niet meer de weg wijzen, maar ga je zelf ontwikkelen.

Het derde deel staat stil bij de noodzakelijkheid van mislukking, tegenslag en de veerkracht om hiermee om te gaan. Dit draagt in hoge mate bij aan het uitblinken. Dit deel geeft inzicht in psychologische en neurologische inzichten om jezelf te ‘herprogrammeren' tot een uitblinker, of op zijn minst tot iemand die positief in het leven komt te staan en goed leert omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen in het leven.

Al met al is De wetenschap van succes een prettig leesbaar en overzichtelijk boek dat je een positieve attitude geeft t.o.v. ontwikkeling en zelfontplooiing. De vier regels van gericht oefenen mogen wat mij betreft nog dieper worden uitgewerkt. Het boekt overtuigt de lezer dat hij of zij alles kan realiseren, maar overtuigt te weinig in hoe de lezer dat concreet en stapsgewijs aanpak. En dat frustreert een beetje, want ik heb wel de motivatie gekregen om aan de slag te gaan.
Als manager vind ik het een waardevol boek omdat het eens te meer aantoont dat je middels de juiste aanpak en mindset tot grote hoogte kan stijgen. Met deze boodschap kun je ook uitstekend aankomen bij de teams waar je verantwoordelijk voor bent.

Wanneer je al veel boeken hebt gelezen binnen dit genre, dan lees je wellicht herkenbare onderzoeken en conclusies. Denk aan boeken als Piek van Ericsson, De edele kunst van not giving a fuck, Ontdek je sterke punten 2.0, het oeuvre van Tiggelaar en Sitskoorn en dergelijke. Mocht je niet thuis zijn in dit genre dan is De wetenschap van succes een aanrader, want het biedt veel aanleiding om jezelf en anderen te gaan verbeteren en ontwikkelen, in de breedste zin van het woord.

Over Thomas Cech

Thomas Cech is expert in het verhogen van resultaat en trainer bij www.salesimprovementgroup.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden