Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Liefdevol Leidinggeven - 'Past in de tijdgeest'

Liefdevol leidinggeven van Jacqueline Hospers is een fijne en menselijke noot tussen alle andere managementboeken over leiderschapsstijlen.

Niels van Gorp | 12 augustus 2020 | 2-3 minuten leestijd

Geraakt door de termen die Hospers gebruikt, zoals: het stille midden, schaduwkanten en zelfcompassie, wekte dit boek direct mijn interesse. Ik ging meteen even op zoek of ze soms eenzelfde (ITIP) opleidingsachtergrond had als ik, waar ik zelf kennismaakte met deze thema's. Die link kon ik niet direct vinden maar het was vooraf duidelijk dat het een boek in mijn straatje zou zijn. Hoe ga ik daar dan als recensent nog een kritische noot over kraken...?

Nou vooruit hier eentje dan: de vormgeving van het boek vind ik persoonlijk wat minder aantrekkelijk (met rood als kleur van de liefde wel prominent aanwezig in de tweekleurendruk), maar dat doet zeker niet af aan de inhoud. Met korte en bondige hoofdstukken, voorzien van sprekende voorbeelden uit het bedrijfsleven en een praktische uitwerking voor toepassing in jouw dagelijkse praktijk.

Hospers hanteert de magneet met haar polen, aantrekkingskracht en (stille) midden als metafoor en leidraad voor de thema's die zij belangrijk vindt in het leidinggeven. Verken de uitersten; loop er niet van weg. Sluit geen comproMISsen en probeer of je in de spanning kunt verblijven zonder die uit de weg te gaan of op te willen lossen. Het is een mooi boek waarin 7 oertegenstellingen aan bod komen die iedereen kent en waarvan je kunt voelen, kunt ervaren dat er niet 1 goed of fout bij zit. Dat je beide krachten nodig hebt om tot een goed resultaat te komen.

Hospers put uit de rijke wijsheidstradities uit het oosten, aangevuld met wetenschappelijke inzichten en balt die samen tot 12 vaardigheden die mijns inziens niet alleen bij managers/leidinggevenden maar bij iedere professional in de gereedschapskist zouden moeten zitten. Soms liggen die vaardigheden iets logischer in lijn met de magneet-metafoor dan de andere keer maar dat ze relevant zijn is buiten kijf.

Kortom: Liefdevol leidinggeven biedt een mooie inkijk in hoe kwaliteiten die te maken hebben met gevoeligheid en openheid, iedereen kunnen helpen om beter en prettiger samen te werken en samen meer voor elkaar te krijgen. Een boek dat past in de tijdgeest en dat ik eenieder van harte kan aanraden. Geen managementlessen, maar levenslessen.

Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden