Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verbinding zonder wifi - 'Vlot geschreven en praktisch'

Smartphone weg, face-to-face. Verbinding zonder wifi. Hoe je opvallend goede gesprekken voert, diepe relaties opbouwt en mensen positief beïnvloedt. Wie wil dat niet? Robin Stevens belooft veel met de opvolger van zijn bestseller De kracht van NLP. In dezelfde luchtige stijl een reality check voor je communicatie en echt contact met mensen om je heen.

Franca Gribnau | 24 augustus 2020 | 3-4 minuten leestijd

Gelijk geef ik Robin Stevens wel. Veel van onze dagelijkse gesprekken worden geleid door inhoud. Maar ook beheerst door multitasking, drukke agenda's en digitale media. Ben je er wel echt bij? Voor wie dat herkent, geeft de auteur NLP-tips en oefeningen als deze: ‘Neem vlak voor het gesprek even tijd om je hoofd leeg te maken. Zet je smartphone uit of op vliegtuigstand. Breng je aandacht naar het moment. Haal rustig en bewust adem, en schrijf mentale pop-ups op voor later.' De auteur maakt je bewust van waar verbinding daadwerkelijk mee begint, oplettendheid en aandacht. Zonder al te veel moeite krijg je meer zicht en grip daarop. En ik kan niet anders zeggen, anderen merken het verschil.

Altijd al charismatischer willen communiceren?
Stemming bepaalt uitstraling, Robin Stevens werkt met de kracht van emoties. Breng je iets bijvoorbeeld met heel veel vertrouwen, dan werkt dat door. Het effect is dat je gesprekspartner zich onbewust heel goed voelt bij jou en graag contact met je heeft. Het verschil maak je zelf. Enthousiasme stimuleert. Frustratie brengt spanning. Stevens: ‘Als je grip hebt op je emoties en weet hoe je ze kunt sturen, kun je jouw state of mind functioneel inzetten. Jouw gevoel werkt dan aanstekelijk en bekrachtigt jouw boodschap.' Vraag jezelf af met welke state of mind je in een situatie het meest bereikt. En misschien iets anders dan je gewend bent, probeer het uit: met inbeeldingstechnieken kun je die mental state oproepen. Ik herken ze (vergelijkbaar) ook vanuit topsport en sales.

De ‘taal' spreken
En dan de diepte in. Mensen vinden het leuk als je op ze aansluit, op ze lijkt zelfs, kiest Robin Stevens als focus. Eén techniek is spiegelen. Waarschijnlijk ken je lichaamstaal kopiëren. Je kunt ook spiegelen met stemgeluid, state of mind of natuurlijk gespreksinhoud: interesses, tijdsbesteding, voorkeuren. Variatie helpt je vervolgens de leiding te nemen in het gesprek. Ik ken het van mijzelf: je voelt vanzelf wat werkt voor jou. In het boek meer manieren om diepere relaties te ontwikkelen, waaronder vraagtechnieken en inspelen op menstypes. Intrigerend om te lezen hoe je opvalt in contact met gevoelstypes, visuele en conceptuele types.  

Kook jij vanavond?
‘Kook jij vanavond of zullen we lekker even naar de Thai gaan? Grote kans dat je partner voor die laatste optie kiest, omdat je daar nog wat aantrekkelijke woorden aan hebt toegevoegd. Hoe dan ook, jij kookt niet!' Je geeft de illusie van keuze. Ook gewoon humor, de psychologie van communicatie. Zo geeft Robin Stevens meer simpele technieken voor overtuigend communiceren en positieve beïnvloeding. Hypnotisch taalgebruik is er nog een. Met vage bewoordingen geef je richting, laat je de ander het eigen beeld invullen en krijg je iemand sneller mee. Simpel voorbeeld: dit restaurant staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes en intieme sfeer. En verder zeg ik niets.

Uit mijn communicatie-achtergrond weet ik dat kleine veranderingen of meer afwisseling je personal impact al verbeteren. Verbinding zonder wifi is een leuk boek over aansluiting vinden en de waarde van echt contact, in een tijdperk vol digitale communicatie. Vlot geschreven en praktisch. Beantwoordt de prikkelende hoofdstukvragen, met humor, sprekende voorbeelden en eenvoudige technieken.

Franca Gribnau heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.

Over Franca Gribnau

Franca Gribnau, heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ze heeft ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden