Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Liefdevol leidinggeven - 'Direct toepasbare bagage voor elke manager'

Een titel die mij triggerde! Hoe kun je op je werk liefdevol leidinggeven? En wat is liefdevol? En hoe verhoudt zich dit tot het behalen van (harde) resultaten? En vooral: welke 'nieuwe' vaardigheden kan ik me hierin eigen maken? In een wereld vol complexiteit, thuiswerken, afstand tot je medewerkers, hoe ga je hiermee om?

Renée Braken-Krol | 2 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

Jacqueline Hospers is manager, ontwikkelaar van management development programma’s en trainer/coach. Zij streeft 100% geluk op het werk na. En in dit boek raakt zij, zeker voor mij, de juiste snaar om vanuit de zachte kant, soms zelfs vanuit het ongemak, leiding te geven. Je hoeft niet alles te weten als manager, luister naar je lichaam, herken signalen, spreek je uit, stel je kwetsbaar op en het geeft resultaat.  

Aan de hand van een metafoor met een magneet (vorm van een U), heeft Jacqueline het Liefdevolle Mindset Model ontwikkeld. De U (magneet) gaat uit van vier principes; (1) de uitersten, deze bevinden zich bovenin en richten zich op dat leidinggeven werken met uitersten is. (2) Het stille midden, onderin de U, vanuit hier handel en kijk je als manager oordeelloos. (3) De aantrekking, kun je als manager de uitersten integreren of verzoenen en (4) de spanning, bovenin de magneet.

Hospers beschrijft per principe drie gedragingen die dit principe ondersteunen. Van 'luisteren' tot 'voer de dialoog' tot 'vertel het verhaal', 12 krachtige vaardigheden zijn beschreven, toegelicht met praktijkcasuïstiek van zowel Hospers zelf als van leidinggevenden. De 12 vaardigheden worden elk in een hoofdstuk uitgewerkt. En na elk principe (3 vaardigheden) volgt een samenvatting.

Vaardigheid 7, de creatieve ruimte van 7 V’s was voor mij echt een eye opener. Zeker toen in het laatste hoofdstuk de verbinding werd gemaakt naar je lichaam. De 7 V’s staat voor 7 oertegenstellingen, bijvoorbeeld als organisatie wil je zowel 'stabiel als flexibel' zijn. Hieraan ligt volgens Hospers de creatieve ruimte van Veiligheid ten grondslag. Op deze as kun je je bewegen en dat voel je in je stuitje. Net zoals je Vertrouwen voelt in je onderbuik en verantwoordelijkheid in je kruin.

Het boek is erg prettig leesbaar, afwisselend rood en zwart lettertype wat zorgt voor goede herkenbaarheid. Pakkende quotes en opdrachten om je de vaardigheden eigen te maken. In het laatste hoofdstuk wordt met een overzicht van de vier principes en bijbehorende vaardigheden afgesloten, tezamen met de relaties van de 7V’s. Deze twee overzichten zou ik wel dagelijks naast mijn scherm willen ophangen als reminder.

Liefdevol leidinggeven, omgaan met complexe situaties, 12 nieuwe vaardigheden voor managers  van Jacqueline Hospers is een aanrader voor iedereen die het verschil wil maken als leidinggevende. En die op zoek is naar echte verbinding in je team waaraan je leidinggeeft. Direct toepasbare bagage voor elke manager.

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden