Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Humor is een van de vier pijlers onder het universum - 'Een serieuze zaak'

Humor in communicatie boeit me mateloos. Ik ben verwend met Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten) van sociaal psycholoog Madelijn Strick.

Dymph Neeteson | 11 november 2020 | 2-3 minuten leestijd

Humor is een van de vier pijlers onder het universum...  De titel al was genoeg om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Handenwrijvend ben ik aan dit boek begonnen. Als trainer en docent ben ik vooral geïnteresseerd in de rol van humor in het onthouden van (nieuwe) lesstof. Al vrij snel las ik het volgende...

In potentie heeft humor drie voordelen:
- Het vergroot de motivatie;
- Het werkt stressverlagend;
- Het bevordert het onthouden van de boodschap.

De beste docenten, d.w.z. die door studenten erg gewaardeerd worden, maken circa 7 grapjes per 50 minuten. Toen ik dit las, kon ik stoppen met lezen.  Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, omdat er nog veel meer interessants over humor te leren valt.
Humor = intelligentie

Ik heb altijd beweerd dat mensen die ad rem zijn, intelligente mensen zijn. Dit boek bevestigt dat. Vrouwen zijn volgens de ontwikkelingspsychologie namelijk op zoek naar tekenen van intelligentie bij de selectie van hun wederhelft. En humor is een teken van goed genetisch materiaal. I rest my case.
Mooi ook om te lezen dat vrouwen even grappig blijken te zijn als mannen. Het is alleen wel een stereotiep beeld dat vrouwen minder grappig zijn. Dit leeft bij zowel mannen als vrouwen. Ik ben er daar waarschijnlijk een van.

Vrouwelijke lolbroeken
Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik minder hard lach om vrouwelijke cabaretiers dan om mannelijke. Ik vind grove grappen uit de mond van vrouwen vaak net iets te geforceerd klinken. Misschien ligt het niet zo zeer aan de grap zelf, maar meer aan hoe ze het brengen. En hebben mannen gewoon beter gevoel voor timing of komen ze verrassender uit de hoek. Misschien is het slechts een kwestie van smaak (of dat hardnekkige vooroordeel waar ik vanaf moet ).

Er is hoop. Door de toenemende emancipatie is de verwachting dat vrouwen steeds meer hun grappige kant laten zien, volgens dit boek. Bovendien helpt creatieve intelligentie, waarvan humor een uiting is, bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën. Daarnaast is creativiteit een van de dingen waarmee we ons van computers onderscheiden. Wat mij betreft een extra reden om die grapspier eens flink te trainen.  
Humor en wenkbrauwen

In Humor is een van de vier pijlers onder het universum wordt onderscheid gemaakt tussen humor voor hoger- en lageropgeleiden. Daar zijn ook geweldige termen voor: high- en lowbrow humor. Weer wat geleerd. Er staat nog meer boeiends in het boek. Maar ik verklap niks meer.

Waar het onderscheid hem precies in zit, mag je dan ook zelf uitvinden door je tanden in dit boek te zetten. Want als je humor een interessant onderwerp vindt, dan is dit beslist een boek dat je moet lezen. Maar verwacht geen dijenkletsers op elke bladzijde. Humor is een serieuze zaak.

Over Dymph Neeteson

Dymph Neeteson is (ICT-)tekstschrijver, Copywriter en LinkedIn Trainer met kennis van Social Selling, SEO, E-mail-marketing, Marketingcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden