Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het boek voor jonge teamleiders - Leest als een zonnetje

Je bent 24, studeert op de TU Delft en wordt uitgekozen om teamleider te worden van het Solar team. Je hebt nog nooit leidinggegeven. En een Solar race-auto bouwen doe je ook niet dagelijks.

Elly Stroo Cloeck | 27 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Een jaar later, in september 2018, win je met je team de Solar Challenge, een race van 5000 kilometer in Zuid-Afrika. Jelle van der Lugt beschrijft in Het boek voor jonge teamleiders wat hij in dat jaar geleerd heeft over leiderschap.

Jelle's ervaringen tijdens de periode van auto-bouwen en racen zijn interessant en lekker actueel, misschien herinner je je die race nog? Zijn ervaringen als teamleider zijn echter van alle tijden. Hoe geef je vertrouwen en laat je los, terwijl je wel eindverantwoordelijk voor het resultaat blijft? Hoe geef je je teamleden feedback, terwijl je zelf onzeker bent? Hoe kun je op een constructieve manier tempo maken als er geen tijd meer is om over alles consensus te bereiken?

Wat bijzonder prettig is aan dit boek, is de kwetsbare opstelling van Jelle, als hij het heeft over zijn eigen blunders, onzekerheden, fouten en leerpunten. Geen betweterig verhaal van een adviseur dus, maar een eerlijk relaas, waarbij de theorie afkomstig is van de twee coaches van het team: Marc Lammers en Mark Tigchelaar.

Het boek is opgebouwd rond 6 ‘zekerheden'. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat je die thema's tegenkomt èn de kennis uit die hoofdstukken geeft je een ‘gezekerd' gevoel, zo stelt Jelle. Je zit goed vast, je wordt gesteund. De 6 thema's zijn:
- Bouw je team
- Werk aan vertrouwen
- Stel doelen en behaal resultaten
- Zorg voor verantwoordelijkheid
- Laat je coachen
- Reflecteer
Over het belang van diversiteit in je team heeft coach Marc Lammers een verrassende anekdote. In zijn tijd als bondscoach van het Nederlandse hockeyteam had hij ook een introverte speelster, die hij erg passief vond. Ze zat te lezen in de spelersbus, wist niet wie de tegenstander is (van de finale van de Olympische Spelen!). Maar juist door dit karakter was ze een van de beste speelsters: ze was steeds goed aanspeelbaar en bleef altijd kalm omdat ze vond dat er meer was in het leven dan een finale spelen.

Een ander mooi voorbeeld komt uit het hoofdstuk over vertrouwen. Jelle geeft eerst een definitie: vertrouwen is de inschatting dat andere mensen zich met respect naar jou opstellen. Dat jouw andere mening niet zorgt voor uitsluiting, maar dat je juist gewaardeerd wordt, omdat andere meningen zorgen voor betere resultaten. Vertrouwen in de teamleden blijkt ook tijdens de race onmisbaar. Zo lezen we dat de Nuna geen achteruitkijkspiegels heeft. Er rijdt dan ook altijd een auto vóór en een auto achter de Nuna. Op een superdrukke eenbaansweg zijn het die auto's die de bestuurder van de Nuna vertellen wanneer hij of zij kan inhalen. Deze rijdt dus vrijwel blind en is volledig overgeleverd aan zijn teamgenoten. Zonder vertrouwen in je teamgenoten kun je de race niet rijden.

Ook de andere hoofdstukken hebben aansprekende voorbeelden uit Jelles jaar als teamleider. Het verhaal van de Nuna9s en de race heeft natuurlijk een hoog knuffelgehalte: zonne-energie, een wedstrijd, een kleine groep onervaren jongeren, de tegenslag. Het is een boeiende achtergrond voor de lessen die we uit dit boek leren.

Het is daardoor een uiterst prettig boek om kennis te maken met managementtechnieken en leiderschapsdilemma's. De theorie is goed gedoseerd en altijd gecombineerd met hele herkenbare issues uit het project van Jelle, maar ook uit de ervaringen van de twee coaches. Er staan ook tips in van Jeroen Dijsselbloem voor het houden van de perfecte vergadering. Perfect voor diegenen (jong èn oud) die voor het eerst een team aansturen.

Jelle (en Koos de Wilt) heeft een prettige schrijfstijl zonder jargon. Ook is Het boek voor jonge teamleiders niet al te dik, zodat je het in een paar uurtjes uitleest. Op de dag voordat je als teamleider aan de slag gaat, bijvoorbeeld....

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden