Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Online trainen - 'Praktische handvatten voor succesvol online trainen'

In 2020 hebben veel trainers zelf een stijle leercurve ondervonden: veel van ons werk verplaatste zich van zaaltjes naar online systemen. Karin de Galan, trainer van het jaar 2020 en al jaren gerenommeerd opleider van trainers, schreef er een boek over: Online trainen.

Liesbeth Tettero | 4 januari 2021 | 3-4 minuten leestijd

Online trainen van Karin de Galan is een complete handleiding om ook online deelnemers een leerzame én plezierige training te bieden. Die bevat aangepaste werkvormen en tips voor de techniek, maar De Galan vertaalt vooral haar glasheldere trainingmethodiek naar de nieuwe werkelijkheid.

Kern: de praktijk
Kern van Online trainen is De Galans wetenschappelijk onderbouwde methodiek met de glijbaan, de tussen- en de kernoefening. Meteen de praktijk van de deelnemers centraal stellen en met een heldere checklist op basis van relevante theorie de praktijk ‘te lijf': toepassen, oefenen en successen ervaren! Theorie kun je de deelnemers van tevoren laten lezen, dat scheelt weer schermtijd. Zo maak je alle onderdelen van je training boeiend en relevant. Haar methodiek blijft ook online goed overeind. Met aangepaste werkvormen, slim gebruik van de techniek en met de chat, mail, whatsapp en telefoon als parallelkanalen is er volop interactie te organiseren.

Tips en valkuilen
De Galan beschrijft werkvormen die passen binnen haar methodiek en geeft daarbij tips en varianten om alles zo goed mogelijk online uit te voeren en op maat te kunnen maken. Rollenspellen met de successpiraal bijvoorbeeld, waarmee je deelnemers laat oefenen tot ze een belangrijke tip met succes toepassen, die je ook als ‘Siamese' of soufflerende demo kunt toepassen. Maar ze geeft ook valkuilen aan, zoals te snel reageren als deelnemers nog reacties in de chat invoeren. Vaak zijn de valkuilen echter niet specifiek voor online werken, zoals rollenspellen te lang laten doorgaan of je als trainer verliezen in een tegenrol. Zo veel verschilt online werken dus ook niet van trainen op locatie!

Veel blijft gelijk
Best veel dingen die wij als trainers gewend zijn, blijken ook online prima te werken. Ik denk dat de verkoop van muziekstandaards door de tip van De Galan stijgt, omdat die met een A3blok erop prima de flip-over kunnen vervangen. Door net als op locatie te tekenen en te schrijven in plaats van powerpoints te presenteren, blijf je je deelnemers in beeld houden en houd je de dynamiek erin. En subgroepen werken ook online prima, zeker als je er als trainer langsgaat om waar nodig nog tips te geven. De resultaten van hun werk kunnen ze naar jou als trainer mailen, waarna jij er weer plenair op kunt terugkomen. Ook werken met een acteur kan prima, bijvoorbeeld om de successpiraal toe te passen.

Zelfzorg voor de trainer
Zie je op tegen online trainen? Begin dan bij het laatste hoofdstuk, de algemene tips. Voor diepgang, contact, regie en de techniek. Bij energiemanagement geeft De Galan zelfzorgtips voor de trainer. Ook voor ons is online werken intensief. Train daarom dagdelen of zorg voor een lange pauze waarin je beweegt en uitrust. Dus niet even je mail bijwerken! En: accepteer technisch gedoe. Deelnemers worden soms uit systemen gegooid. Camera's en microfoons kunnen haperen. Kleine aanvullend tip: als je eigen systeem het lijkt op te geven, controleer dan of je microfoon niet toch nog aanstaat. Mijn deelnemers konden tot grote hilariteit volop meegenieten van mijn frustratie. Een mooi moment om de tip ‘lach om jezelf' toe te passen...

Fan van online
De Galan is fan geworden van online trainen. We kunnen veel leren van haar kennis en ervaringen, maar ook van die van de andere trainers die in het boek aan het woord komen én van deelnemers aan online trainingen. Ik begon dit voorjaar zelf sceptisch met online trainen. Maar na flink experimenteren en nu met de methodiek en tips uit Online trainen blijkt het prima mogelijk en, sterker nog, hartstikke leuk!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden