Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doe dit boek - de weg naar persoonlijke groei - 'Lekker praktisch'

Doe dit boek - de weg naar persoonlijke groei heeft een mooi groot formaat waardoor je, als je het openklapt, gemakkelijk kunt schrijven op de bladzijdes. Het kleurgebruik zorgt ervoor dat het vrolijk oogt en uitnodigt om aan de slag te gaan.

Saskia Rasker-Boerema | 1 februari 2021 | 3-4 minuten leestijd

Helemaal aan het begin van Doe dit boek - de weg naar persoonlijke groei vind je een doekaart. Twee pagina's waar alle onderwerpen op staan met een bolletje ervoor. Je kunt het bolletje inkleuren wanneer je het onderdeel afgerond hebt. Dit zorgt niet alleen voor overzicht (wat heb ik al wel of niet gedaan), het werkt ook motiverend.

De opbouw van het boek is logisch. Je merkt dat er goed over nagedacht is. De delen zijn duidelijk te onderscheiden omdat ze allemaal een andere kleur paginarand hebben. Hierdoor wordt visueel gemaakt in welk onderdeel je aan het werk bent en kun je gemakkelijk terugbladeren naar het juiste onderdeel. Het boek is gevuld met illustraties, schrijfopdrachten, invulopdrachten, weetjes, uitleg (psycho-educatie) en tekenopdrachten. De uitleg is kort en duidelijk; lekker praktisch.

Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Maak daar dan vooral gebruik van. Met kleurpotloden, stiften, knipsels, lijm kun je je bij een aantal opdrachten helemaal uitleven. Vind je creatief bezig zijn helemaal niets? Ook geen probleem. Je hoeft niet creatief te zijn om de opdrachten te kunnen voltooien. Net wat jij fijn vindt.

Kleurrijke opbouw
Het boek start met Ik begin, de kleur blauw. In dit onderdeel doe je een soort nulmeting. Je kijkt waar je nu staat in je leven. Hoe ziet je leven eruit, hoe gaat het op dit moment met je? Invulopdrachten worden afgewisseld met eens stukje theorie (uitleg), waardoor je niet alleen inzicht krijgt in je eigen leven maar ook begrijpt hoe het werkt in je brein.

Deel twee, Ik ken mezelf, is groen. Dit onderdeel ga je even terug in de tijd. Kijk je naar hoe je opgegroeid bent. Je krijgt inzicht in jouw levensverhaal en hoe dat jou gevormd. Dit geeft inzicht in waarom je doet wat je doet in je volwassen leven.

Deel drie, Ik vind mijn richting, is het gele deel. Persoonlijk vond ik dit deel het leukst om uit te werken. Je bent bezig met de toekomst waardoor je perspectief creëert. In dit deel kijk je waar je naar verlangt, waar je van droomt. Je gaat onderzoeken hoe dat er concreet voor jou uitziet maar ook wat jou belemmert (tegenhoudt) om dat te bereiken wat je graag wilt. Je onderzoekt waar je afscheid van wilt nemen (waar wil je mee stoppen) en waar je juist meer van wilt (waar wil je mee gaan starten).

Tot slot deel vier, Ik kom in actie, het rode deel. Dit is het onderdeel waarin je een plan gaat maken, in actie gaat komen, een doel gaat stellen. Je maakt een plan met kleine stapjes zodat deze ook haalbaar zijn. Wanneer het even niet lukt helpen de opdrachten je te onderzoeken wat jouw hulpbronnen kunnen zijn. Daarnaast is er in dit onderdeel ook ruimte om het doel, of doelen, te evalueren en eventueel bij te stellen.
Ik vind de kleur rood in dit laatste deel verwarrend omdat dit juist voor mij gelijk staat aan ‘stop'. Het hoofdstuk gaat juist over in actie komen.

Lekker praktisch
Het fijne van dit praktische boek is dat je niet alle onderdelen hoeft te doen om meer duidelijkheid te krijgen over wie je bent, wat je wilt/ wat je kunt en hoe je dat wil gaan bereiken. Je kunt die onderdelen gebruiken die op dit moment voor jou van toepassing zijn. Hetzelfde geldt voor een coach, begeleider of therapeut; je de client verwijzen naar een specifiek onderdeel of opdracht die op dat moment bij zou kunnen dragen aan zijn/haar ontwikkeling. Tip: wanneer je het boek als hulpverlener in wilt zetten schaf dan ook het begeleidersboek aan.

Over Saskia Rasker-Boerema

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundie op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en is momenteel haar eigen bedrijf, Praktijk Leef het voor, aan het opstarten. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Hedi van Alphen, Jacqui Halmans
Doe dit boek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden