Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg - 'Ook te gebruiken buiten de sector'

Enthousiast als ik ben over de eerdere boeken uit de serie Groot Werkvormenboek was ik erg benieuwd naar wat Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg , speciaal gemaakt voor de zorgsector, zou brengen.

Amber Zwartbol | 3 februari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Zelf ben ik niet werkzaam in de zorg. Maar wel als opleider en ontwikkelaar in een heel ander werkveld. Vanuit deze ervaring en mijn goede herinneringen aan de eerdere boeken in de reeks heb ik Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg gelezen.

Doelgroep
Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg is naar mijn mening zowel te gebruiken voor en door medewerkers in de zorg, als daarbuiten. Uiteraard zijn de meeste werkvormen toegespitst op situaties in de zorg. Maar met wat kleine aanpassingen zijn ze gemakkelijk te vertalen naar andere situaties.

Inhoud
De werkvormen in het boek zijn gegroepeerd per leerinterventie. In totaal 13 clusters met elk 10 uitgeschreven werkvormen. Zo zijn er o.a. werkvormen die geschikt zijn om in te zetten bij het verwerven van kennis of juist meer geschikt zijn voor het trainen van vaardigheden, werkvormen voor leren op de werkplek, maar ook werkvormen op meer strategisch niveau, zoals teamleren, intervisie en strategievorming. De clusters patiëntgesprek en patiëntbespreking zijn specifiek voor medewerkers die werkzaam zijn in de zorg,

Erg leuk en inspirerend zijn de interviews met de ‘opleiders van het jaar'. Deze opleiders, allen medisch specialisten, hebben met elkaar gemeen is hun drive om leren persoonlijk en inspirerend te maken. De interviews zijn tussen alle werkvormen door in het boek opgenomen. De opleiders vertellen over hoe en waarom een eigen werkvorm voor hun werkt, welke werkvorm in het boek ze inspireert, wat hun liefde voor leren betekent en hoe zij leren zelf in praktijk brengen.

Layout
Net als de voorgaande boeken is ook dit Groot Werkvormenboek weer een feest om te lezen. De opzet is duidelijk, zowel de gekozen onderwerpen, de volgorde en de indeling van de hoofdstukken zijn logisch en daardoor prettig te lezen. Elk hoofdstuk / werkvorm heeft een vaste volgorde: de werkvorm wordt kort geïntroduceerd, dan wordt er beknopt uitgelegd wat met de werkvorm te bereiken is. Vervolgens wordt de daadwerkelijke aanpak in een aantal stappen uitgelegd. Deze uitleg is altijd duidelijk en zorgt er voor dat je als lezer direct aan de slag wilt en kunt.

De tekst wordt afgewisseld met illustraties, korte kaders met praktijksituaties of iets meer achtergrond van een bepaalde achterliggende theorie.
Al met al is Het Groot Werkvormenboek voor de Zorg een heel compleet boek. Het is wat mij betreft niet alleen geschikt voor de zorgsector. Tal van werkvormen kan ik direct in mijn eigen werk gebruiken.

Over Amber Zwartbol

Amber Zwartbol is onderwijskundige (bij een overheidsinstantie).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden