Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Taal van transitie - 'Helpt leiders om de eigen rollen te onderzoeken'

Al bij het lezen van het voorwoord van twee gerenommeerde wetenschappers groeit het besef dat Taal van transitie een bijzonder boek is. Een boek waarin theorie over en inspiratie voor persoonlijk leiderschap hand in hand gaan, 

Jasmijn Mioch | 5 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

‘Wat is het pijnlijkste dat er ooit tussen jou en mij heeft plaatsgevonden? Wat is de impact daarvan op jou geweest?' Een moedige vraag om als leider aan je teamleden te stellen. Een krachtige vraag om de verdieping te bereiken en de dialoog aan te gaan. Waarom je deze (en heel veel andere) vragen stelt en hoe je dit kunt inleiden, leer je in de Taal van transitie.

Al bij het lezen van het voorwoord van twee gerenommeerde wetenschappers groeit het besef een bijzonder boek in handen te hebben. Een boek waarin theorie over en inspiratie voor persoonlijk leiderschap hand in hand gaan. De auteurs bieden je als lezer een nieuwe taal aan om veranderingen als leider aan te durven en vorm te geven. Het is direct duidelijk dat 'het uitbreiden van jouw woordenarsenaal' centraal staat, zoals de Van Wielink, Fiddelaers-Jaspers en Wilhelm schrijven. Omdat Taal van Transitie zo makkelijk leest als een roman. Zeker voor wie geïnteresseerd is in moedige thema's als rouw, verlies en intimiteit en voor mensen die willen weten hoe je omgaat met verandering. Dit heeft impact op zowel de persoonlijke als professionele context.

Een duidelijk onderscheid in het boek is dat tussen de boven- en onderstroom.  Het eerste gaat over de objectieve waarneembare verandering. De onderstroom daarentegen is het grotendeels emotionele proces dat buiten het blikveld van de leider plaatsvindt en waar de daadwerkelijke transitie tevoorschijn komt. Een leider moet oog hebben voor die onderstroom, is het devies. Als het om emotie en transparantie gaat, zijn de auteurs beslist aanhanger van 'practice what you preach.' Van Wielink, Fiddelaers-Jaspers en Wilhelm delen persoonlijke verhalen van zichzelf en anderen om de hoofdstukken met titels als: 'in je kwetsbaarheid ligt je kracht' en 'eerst de pijn dan de opbrengst' tot leven te wekken. Bijzonder is dat het boek de prettig leesbare en talrijke  anekdotes overstijgt door veelvuldig te verwijzen naar relevante literatuur en wetenschappelijke inzichten.

Ben je als leider of lid van een organisatie op zoek naar hoe jij je roeping helderder kunt krijgen? Dan is dit boek een must read. Helemaal mooi dat het slot van elk hoofdstuk aandacht heeft voor de praktische kant van het verhaal. Met de belangrijkste inzichten op een rij, een concrete vragenlijst om reflectie in te bouwen in je persoonlijke routines en dialogen. Taal van transitie gaat je als leider helpen om je eigen rollen te onderzoeken en te reflecteren op essentiële emoties en thema's op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Een krachtige manier om je eigen ontwikkeling in de ogen te kijken en om jouw team te inspireren boven zich zelf uit te laten stijgen.

Over Jasmijn Mioch

Jasmijn Mioch is adviseur Learning & Development met een specialisme op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Daarnaast schreef zij een gastbijdrage in het boek Hybride van Matthijs Steeneveld over Blended Learning en is zij redacteur bij het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers, Leo Wilhelm
Taal van Transitie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden