Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Jouw carrière, mijn carrière - 'Prachtige voorbeelden waarmee je aan de slag kunt'

Jennifer Petriglieri is associate professor Organisational Behaviour aan INSEAD en daar heeft ze onderzoek gedaan naar hoe je twee carrieres effectief kunt combineren. Ze schrijft erover in haar boek Jouw carrière, mijn carrière.

José Otte | 15 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

In Jouw carrière, mijn carrière beschrijft Jennifer Petriglieri drie transitiemomenten en de belangrijkste vraag die dan speelt. De momenten op een rij:
Transitie 1: Hoe krijgen we dit voor elkaar?
Transitie 2: Wat willen we echt?
Transitie 3: Wie zijn we nu?

Voor elk van de transities heeft ze een aantal koppels die op dat moment door die transitie gaan, waarmee ze aan de hand van hun verhaal vertelt wat er speelt en hoe zij door die transitie zijn gekomen.

De voorbeeldstellen zijn goed gekozen en er wordt aan alles gedacht. Mensen met kinderen, zonder kinderen. Voorbeelden uit verschillende delen van de wereld. Mensen waarbij de partner in het zelfde bedrijf werkt, of juist een heel ander vakgebied heeft. Het is moeilijk om niet bij een van de voorbeelden het gevoel te krijgen dat het over jou en je partner gaat.

Omdat ik zelf in Transitie 3 zit schrijf ik daar wat meer over. Voor zowel koppels die kinderen hebben als die dat niet hebben ligt rond je 50e de vraag op tafel Wie zijn we nu? Als koppel heb je jarenlang allerlei ballen in de lucht gehouden en soms was dat genoeg om als stel minder aandacht voor elkaar te hebben. Als de kinderen de deur uit zijn kom je ineens tot de conclusie dat het om jullie samen gaat en hoe je verder kunt. Of je nu een topfunctie had, of als zzp-er werkt, rond je 50e ga je kijken naar hoe je verder wilt. Je bent niet meer de jonge god die altijd gekozen wordt voor die spannende volgende functie. Soms ben je zelfs in de race met zo'n jong aanstormend talent dat je onder je vleugels had genomen. Sterker nog, dat jong aanstormend talent gaat er met jouw nieuwe baan vandoor. En wat ga jij dan doen? Er zijn heel veel mensen die dan kiezen voor een nieuwe richting. Soms met een nieuwe opleiding. Soms weer terug naar een oude liefde. En meestal kijken we naar waar we goed in zijn, onze talenten, en kiezen nu eindelijk  voor onszelf.

Jouw carrière, mijn carrière bevat prachtige voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt. Kijken of je niet alleen in je carriere naar nieuwe mogelijkheden wilt kijken, maar ook in je relatie tot een volgende stap komt. Ik werd er blij van en begrijp nu beter waarom ik doe wat ik doe in mijn werk.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden