Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kennismaken met Lean - 'Van harte aanbevolen'

De auteurs Jan Wijnand Hoek, Mariël Koopmans en Marc Nieuwland maken de titel van Kennismaken met Lean helemaal waar. Het is een compact en vlot leesbaar boekje waarmee een goed beeld te vormen is van Lean.

Henny Portman | 30 april 2021 | 1-2 minuten leestijd

Kennismaken met Lean begint uiteraard met een introductie van The Toyota Way als bron van Lean. Vervolgens gaan de auteurs in op de Lean-cultuur, die zich kenmerkt door eigenaarschap, leren door doen, leiderschap, kata en de werkvloer. Vervolgens komen de Lean-principes aan bod die als een Lean-reis sequentieel doorlopen moeten worden. Te beginnen met klantwaarde. Is de klantwaarde helder dan kan de waardestroom inzichtelijk gemaakt worden. Is de waardestroom inzichtelijk dan kan gefocust worden op de flow, vervolgens op het pull mechanisme om uiteindelijk bij het laatste principe streven naar perfectie uit te komen. Je zal echter steeds weer een of meerdere stappen terugvallen als gevolg van veranderingen die op je af komen en waar je wat mee moet doen.

Om deze stappen te zetten kan men gebruik maken van een aantal Lean-technieken. In het boekje worden de volgende technieken beschreven: Kaizen, A3, kano-model, waardestroom-analyse, verspilling elimineren, technieken voor oorzakenanalyse, 5S, werken met standaarden, borden en gespreksvormen, Kata en Hoshin Tenkai & Hoshin Kanri.

Daarnaast beschrijven de auteurs de vijf stappen van een Kaizen-verbeterproject: definieer het probleem, visualiseer en analyseer het probleem, analyseer oorzaken, experimenteer richting de oplossing en borg en vier het succes.

Naast het boek is er ook een ondersteunende website, waar ook een aantal templates te downloaden zijn.

Als je onbekend ben met Lean of overdonderd wordt door allerlei Japanse Lean-termen dan kan je met dit boekje je kennis uitstekend bijspijkeren, zodat je niet meer met je mond val tanden staat. Het biedt een compacte, heldere en complete beschrijving van Lean.  Ik kan Kennismaken met LEAN van harte aanbevelen. 

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jan Wijnand Hoek, Mariël Koopmans, Marc Nieuwland
Kennismaken met Lean

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden