Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

High-Impact Tools for Teams - 'Van onschatbare waarde voor teamprestaties'

Amy Edmondson roemt dit boek in het voorwoord, vanwege de praktische toepasbaarheid en de nadruk op zowel het leerproces en de psychologische veiligheid van het team. De meeste boeken behandelen volgens haar slechts één van die twee aspecten. En zij kan het weten, als uitvinder van het woord ‘teaming' en gerenommeerd onderzoeker naar psychologische veiligheid aan Harvard Business School.    

Marianne Eussen | 25 mei 2021 | 2-4 minuten leestijd

Stefano Mastrogiacomo en Alex Osterwalder zijn er met het boek High-Impact Tools for Teams opnieuw in geslaagd om met veel plaatjes duidelijk te maken wat u kunt doen om uw organisatie te verbeteren. In combinatie met zijn boeken Business Model Generatie, Businessideeën testen en Het onoverwinnelijke bedrijf heeft u een complete zelfhulpgids voor uw organisatie in handen. 

Gedoe

U herkent het vast wel uit uw eigen werkomgeving: soms heb je teams die lekker lopen en waar resultaten geboekt worden of zelfs boven verwachting gepresteerd wordt. Maar vaak heb je ‘gedoe': mensen weten niet wat ze moeten doen, werken langs elkaar heen, voelen zich niet op hun gemak of ronduit onveilig. 

Praktische tools

Met de Team Alignment Map (TAM) introduceert Osterwalder een praktische tool om de werkwijze van een team beter op elkaar af te stemmen. Hij voegt daar bovendien nog vier tools aan toe voor meer onderling vertrouwen en psychologische veiligheid.

Leeswijzer

Het boek biedt een uitstekende leeswijzer: naar niveau waarop u verbeteringen wil aanbrengen (vergadering, project, team) én naar doelgroep. Het boek is bedoeld voor leidinggevenden, ondernemers, teamcoaches, projectleiders, teamleden en docenten.

Scrummen

De basis van het team alignment tool bestaat uit het verduidelijken van de gezamenlijke doelen, commitments, hulpmiddelen en risico's. Een eenvoudige manier om de ‘purpose' van het team of de organisatie op 1 A4 te krijgen. Maar daarmee bent u er nog niet.Daarom is er veel aandacht besteed aan de planning en evaluatie van de werkzaamheden. Het doet denken aan ‘scrummen', steeds een kleine cyclus van werkzaamheden bijsturen.

Ergernis #1

Wat u zeker zal aanspreken is een uitwerking van dit model om uw vergaderingen effectiever te maken. Dit is nog steeds ergernis #1 op het werk: zo veel nutteloze vergaderingen. Een manager is gemiddeld één hele werkdag per week kwijt aan vergaderuren.

Betere gesprekken


De andere helft van het boek is gewijd aan het verbeteren van de teamsamenwerking. De Team Alignment Map is uitgebreid met hulpmiddelen om betere gesprekken te voeren, om onderling respect en waardering te stimuleren en conflicten op te lossen. Dat laatste zou wel eens goud waard kunnen zijn in uw organisatie. Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat 30% van de werknemers een conflict op het werk heeft. En dan heb ik het nog niet eens over al die teams waar het streven naar harmonie de boventoon voert en het aangaan van het conflict vermeden wordt. Wanneer teamleden hun vaardigheden vergroten om met conflicten om te gaan scheelt dit veel ‘gedoe', stress en productiviteitsverlies in een team.

Praktische tools

Osterwalder reikt u met zijn zogenoemde ‘add-ons' vier praktische tools aan om moeilijke onderwerpen in een team bespreekbaar te maken. Ze maken psychologische veiligheid tastbaar en daarmee zijn ze van onschatbare waarde om teamprestaties te verbeteren. Voor mij, als ervaren teamcoach, zijn dit echt de pareltjes uit High-Impact Tools for Teams. Waar ik wat moeite mee heb, is de overmatige aandacht voor de formulieren voor team alignment. Het lijkt alsof alle problemen oplossen als ze maar in het format terecht komen. En zo werkt het natuurlijk niet. Maar het is een begin voor een gesprek en een gezamenlijke vocabulaire om de problemen aan te pakken of vóór te zijn.

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden