Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veranderen met Appreciative Inquiry - 'Een echte aanrader'

Ik word al direct gelukkig als ik Veranderen met Appreciative Inquiry doorblader. Het gaat over allerlei facetten van actieonderzoek in de praktijk. Dat vind ik een geweldig vakgebied dat van grote waarde is en nog kan worden in veel organisaties.

Anke Tijtsma | 9 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

Veranderen met Appreciative Inquiry van auteurs Robbert MasselinkJeannette de Haan, Nathalie Hugenholtz, Marco van Rossum en Robert Paul Schwippert is zo'n boek dat ervoor zorgt dat je vrijwel direct de toepasbaarheid ervan in je eigen werkpraktijk kunt doorvoelen. Het is heerlijk dat het veel ruimte geeft aan zowel theorie, achtergrondinformatie en onderbouwing als aan praktische toepassing.

Het is ook fijn dat je het niet van kaft tot kaft hoeft te lezen. Doorbladeren en dan blijven hangen op een pagina waar je aandacht naar toe wordt getrokken, kan heel goed. Het is zorgvuldig samengesteld door de groep auteurs en daarmee voor alle soorten lezers (al ervaren of nog onbekend met AI) toegankelijk.

Bij zo ongeveer alles in dit lijvige boek krijg ik tijdens het lezen bevestiging van hoe ik zelf naar dingen kijk. Dan kan je denken: dat is spijtig want dan wist je dat dus al. Maar zo ervaar ik dat niet; het levert mij nog extra verdieping op. Het vult aan en verrijkt mijn bestaande repertoire aan kennis en ervaringen. En theorie opfrissen kan bovendien nooit kwaad. Dat levert immers altijd weer aanscherping op; daarmee kan ik in mijn uitleg of toelichting bij een/mijn team of opdrachtgever het een en ander met andere woorden duiden. Ook de reflectievragen aan het eind van ieder hoofdstuk zijn daarbij behulpzaam.

In de samenvatting op deze site en de recensies van twee andere lezers kom je te weten hoe het boek gestructureerd is en welke onderwerpen er zoal worden behandeld. Dat hoef ik in deze recensie niet te herhalen.

Ik neem je daarom even mee naar een aantal zogenaamde gekleurde bijlagen. Dat zijn uitstapjes waarin bijvoorbeeld wordt ingezoomd op het ‘bildungs-potentieel' of op ‘the whole system in the room'. Ook zijn er gekleurde tekstblokken met voorbeelden van kritische vragen of waarin je even een anekdote leest, zoals over een adviesgesprek. Daarnaast worden er aandachtspunten en tips voor de facilitator/begeleider beschreven. Het boek is zowel geschikt voor lezers die weinig over AI weten als voor mensen die zichzelf als een constructieve veranderaar beschouwen.

Iedere keer als ik in dit boek blader pik ik er wel iets van inspiratie uit. Ik voel me bijvoorbeeld vandaag extra aangezet door een zin als deze: Appreciative inquiry (als generatief onderzoek) wil iets nieuws creëren in de samenleving, organisatie of team, iets wat er voorheen nog niet was en waarvan de exacte vorm pas gekend wordt op het moment dat het is gerealiseerd (pagina 315). Precies dat is waarom ik doe wat ik doe als organisatie-antropoloog met nu weer opgefriste AI kennis en een verdieping van mijn repertoire. Dit boek is een echte aanrader voor wie steeds weer uitgedaagd wil worden. Ik zal Veranderen met Appreciative Inquiry in ieder geval regelmatig blijven openslaan om inspiratie op te doen bij de diverse uitdagingen die er altijd zullen zijn.

Over Anke Tijtsma

Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden