Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Storybrand // Direct toepasbaar model

In Storybrand introduceert auteur Donald Miller een direct toepasbaar model op het gebied van storytelling. Niet wereldschokkend vernieuwend, wel direct te gebruiken voor bedrijven die hun verhaal beter willen leren vertellen.

Henk Jan Kamsteeg | 22 juni 2021 | 3-4 minuten leestijd

Twee dagen zat ik te stuiteren op mijn stoel. De training storytelling die ik mocht volgen in Washington DC van trainer Donald Miller was precies wat ik nodig had. Niet dat zijn model StoryBrand Brandscript zo wereldschokkend vernieuwend is, maar praktisch is het zeker wel. En dus probeerde ik tijdens de nachtvlucht naar huis dit keer niet wat slaap te pakken, maar herschreef ik aan de hand van het model mijn complete website. Eenmaal thuis gingen we bij International Justice Mission (IJM), waar ik storyteller ben, direct met de principes aan de slag en breidde ik de trainingen storytelling van mijn eigen bureau Proistamenos uit met mijn nieuwe opgedane kennis.

Blij dus dat er eindelijk een Nederlandse vertaling van Building a Storybrand is uitgekomen. Dank aan uitgeverij Van Duuren Management en aan Daan Schmidt, die in zijn enthousiasme een Nederlandse tak van StoryBrand oprichtte.

Goed, vanwaar mijn enthousiasme? Een aantal redenen. Allereerst geloof ik als storyteller in het vertellen van aanstekelijke verhalen. Of dit nu als leidinggevende, politicus of ondernemer is, of als bedrijf, politieke partij of stichting. Onze toehoorders willen worden meegenomen in het verhaal. Of, zoals ik van Miller leerde, willen de held zijn van het verhaal dat wij vertellen.

Tweede reden van mijn enthousiasme is dat ik heilig geloof in simpele modellen die direct toepasbaar zijn. Niet voor niets ben ik bijvoorbeeld fan van het situationeel leiderschapsmodel. Geen hogere wiskunde, maar wel direct in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het Storybrand Brandscript dat Miller in zijn boek Storybrand introduceert. Zeven simpele stappen waaruit elke boodschap zou moeten bestaan. Of dit nu op de website is, in speeches, in brochures of bijvoorbeeld in een pitch.

De kernboodschap van Miller is de volgende: ‘If you confuse, you lose.’ In andere woorden: houd je boodschap kort en simpel.  Miller: ‘Zou een holbewoner bij het bekijken van je website direct goedkeurend grommen als hij ziet wat je te bieden hebt?’ Zien bezoekers van je website direct:

1) wat je te bieden hebt,

2) op welke manier jij zijn leven kan verbeteren,

3) wat hij moet doen om je product te kopen of diensten in te schakelen?

Alleen het bij langslopen van deze drie vragen, moeten we helaas surfend over het internet tot de conclusie komen dat maar weinig bedrijven en stichtingen deze boodschap begrepen hebben. Een wereld te winnen dus nog met Storybrand.

Het Storybrand Brandscript is een versimpelde versie van de 17 stappen van Joseph Campbell’s reis van de held. Miller stelt dat we:

1) moeten weten wie de held is (en nee, dat zijn wij niet zelf, maar dat zijn degenen die we willen dienen),

2) wat zijn of haar probleem is,

3) hoe wij een gids kunnen zijn om dit probleem op te lossen,

4) welk plan wij hem aanbieden,

5) welke call to action wij doen,

6) hoe dit leidt tot succes en,

7) welke mislukking dit voorkomt.

Simpele vragen, die wel het nodige huiswerk vereisen. Storybrand is dus niet een boek dat je na het lezen in de kast zet, maar waar je hoofdstuk voor hoofdstuk mee aan de slag gaat met als doel de boodschap van je bedrijf of organisatie te verhelderen.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden