Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Groeien door te delen - 'Inspirerend boek'

In Groeien door te delen zijn persoonlijke verhalen over kwetsbaarheid, aandacht en delen opgenomen. Verhalen van 27 mannen met verschillende achtergronden, die hun eerlijke verhaal, hun onzekerheden en levenslessen met de lezer delen.

Ineke Smits | 10 augustus 2021 | 2-3 minuten leestijd

Delen word je van jongs af aan bijgebracht. Door te delen maak je de ander blij. In eerste instantie zal het kind dat een zakje snoepjes krijgt misschien geneigd zijn alle snoepjes zelf op te eten, maar het leert al snel dat als je deelt met een ander, deze zijn of haar blijdschap toont. En dat is veel waard. Het zorgt voor positiviteit en groei. Dat is waar delen uiteindelijk om draait.

Auteur Allard Droste laat met dit boek zien dat we zoveel meer kunnen bereiken, en voor een ander kunnen betekenen, wanneer we open staan voor elkaar en onze kwetsbaarheid durven te tonen. Het feit dat dit boek specifiek verhalen van mannen bevat geeft wat mij betreft maar weer eens aan dat er nog een stigma zit op het tonen van kwetsbaarheid door mannen. ‘Het bijzondere is dat het delen van kwetsbaarheid bij de gemiddelde man niet vanzelfsprekend is', aldus de auteur.

Deelmaatschappij

Delen kan vele vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van kennis, ervaringen, liefde, maar ook geld of tijd. We worden in de westerse wereld materialistisch gezien steeds rijker, maar helaas ook armer als we kijken naar de tijd en aandacht die we voor elkaar hebben.

We delen anno nu al auto's, fietsen, boeken, muziek en nog veel meer. Het wordt steeds gebruikelijker materialistische zaken te delen nu we merken dat daar winst te behalen is. Winst in geld, tijd en ruimte. Per definitie worden die ‘spullen' steeds goedkoper, maar toch lijkt échte tijd (lees: aandacht voor elkaar) steeds kostbaarder te worden, terwijl het geven van oprechte aandacht natuurlijk feitelijk helemaal niets hoeft te kosten.

Dromen delen

Iets voor een ander doen, hoe klein ook, kan het verschil maken voor die ander. Hij of zij voelt zich gezien, gewaardeerd. En dat heeft ook een wisselwerking. Door een eerste stap te maken en onbaatzuchtig te geven zorg je voor een positieve spiraal. En als dat eenmaal in gang is gezet kan het alleen maar leiden tot verdere groei.

De auteur beschrijft in dit boek een voor iedere ouder herkenbaar voorbeeld. Iemand vindt een knuffel van een kind. De waarde van dat knuffelkonijn voor dat kindje is onmetelijk. De persoon die de moeite neemt die kwijtgeraakte knuffel terug te geven is een held.

Het boek bevat ook enkele aansprekende quotes. Eén daarvan gaat over dromen. Het is een voorbeeld van dat wat je door het te delen laat groeien. Dat wat grote kans heeft uit te komen.

Mijn conclusie na het lezen van dit inspirerende boek Groeien door te delen: Door te delen maak je de wereld een klein beetje mooier. Je krijgt er als bonus ook nog veel voor terug.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden