Het cultuurverschil tussen Japan en Nederland is sowieso al enorm, maar als je dan ook nog eens diep in een niche van die Japanse cultuur duikt, dan wordt het al helemaal interessant. Jesse Moerkerk ging voor zijn scriptie op zoek naar zo’n mogelijkheid en vond die bij het sumo-team van de Nichidai universiteit. Hier wonen 30 sumo-worstelaars samen in een huis. Jesse mocht daar als gast drie maanden meetrainen en kreeg de kans om de Japanse cultuur te observeren. Hij vertaalt zijn ervaringen naar de kantoorcultuur in Nederland en geeft tips wat je kunt leren van zijn sumo-collega’s.
Jesse vertelt over de eerste dagen in het huis en trekt daaruit de conclusie dat geduld een schone taak is. Wellicht speelt de taal hier een grotere rol, maar Jesse lijkt regelmatig aan zijn lot overgelaten en krijgt niet altijd door (communicatie) wat er speelt en of hij hier een rol heeft. Zijn verhaalstijl is leuk, waardoor je zijn verhaal over passief geduld en actief geduld snel oppakt en in je eigen context zult herkennen. Een schone taak dus.
De verhalen over zijn ervaringen in het sumo-huis, waarmee Moerkerk zijn 7 lessen introduceert vind ik erg vermakelijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik sommige linkjes naar de eigen (werk)context wat vergezocht vind.
In het verhaal over wat en hoeveel er gegeten wordt mis ik uitleg over hoe deze zwaargewichten zo snel worden/blijven terwijl ze zo worden vetgemest. De uitleg over de training laat zien hoeveel kracht er komt kijken bij het sumo-gevecht, maar de (sprint) snelheid die Moerkerk noemt zie ik niet terug in de uitleg. Het vetmesten wordt ook niet ‘vertaald’ naar de werkcontext.
Moerkerks hoofdstuk over ‘Verwondering’ laat heel mooi zien dat je soms niet zo veel invloed hebt op wat er in je omgeving gebeurt. Maar hoe het er uit ziet in zo’n studentenhuis vol met zware lijven is zo leuk om te lezen, dat ik die ‘les’ al snel uit het oog verlies.
Al met al is Sumo op kantoor een leuk boekje dat een mooi inkijkje geeft in de Japanse sumo-cultuur. En die is bijzonder genoeg om er meer over te willen leren.
Over José Otte
Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.