Herken je het gevoel? Bekende principes uit een vermaard boek, maar net weer een tikje eigentijdser uitgebracht. Nieuwsgierig? Ja, hoe kan het anders, in de lijn van deze managementgoeroe. Houd de zaag scherp is typisch een pocketboekje om cadeau te doen of om zelf te lezen op een (re)setmoment. Hoe vlot het boekje ook weg leest, de ondertoon van persoonlijke effectiviteit is serieus genoeg.
Jan Kuipers, consulting partner van FranklinkCovey Benelux, noemt de zevende eigenschap misschien wel de belangrijkste van allemaal. Want als je deze eigenschap van zelfvernieuwing niet goed voor elkaar hebt, worden de andere zes een grote uitdaging. In zijn voorwoord geeft hij er deze betekenis aan: ‘De focus wordt weer even gelegd op de eigenschap, die ons in balans houdt, onze geest scherp houdt en ons op koers houdt, en die ons verbonden houdt met de mensen en dingen die er voor ons toe doen.’
Houd de zaag scherp, scherpt je op drie hoofdpunten.
Vitaliteit en persoonlijke kracht
Houd de zaag scherp is de eigenschap van persoonlijke ontwikkeling. Volgens Covey’s principes is het de verbindende factor, die de zes andere eigenschappen voedt en bij elkaar houdt. De achterliggende principes zijn naast die van zelfvernieuwing: een leven lang leren, dienstbaarheid, positief en optimistisch blijven, bekrachtiging van anderen, balans en ten slotte de kracht van spontaniteit en gelukkig toeval. In de kern: Houd je de zaag scherp, dan ga je actief om met je energieniveau en levenskwaliteit, en dat werkt door in hoe je met situaties en ervaringen omgaat. Scherpte welkom, dat is herkenbaar. Met een scherpe zaag, neem je makkelijker beslissingen, ben je creatiever in het ontwikkelen van ideeën en heb je meer vermogen om effectief om te gaan met uitdagingen en tegenslag.
Hoewel ik Coveys boek(en) goed ken, verrast desondanks het contrast tussen zelfvernieuwing en de ondertitel ‘Van opbranden naar opladen’. Juist in tijden van stress, drukte en ‘overload’ staat je hoofd niet zo naar zelfvernieuwing. Veel te druk voor extra nieuwigheden of eens vrijuit denken aan de toekomst. De bekende paradox, waarin je opbranden maar liever voor wilt blijven. Is zelfvernieuwing het antwoord? In deze COVID-periode heb ik veel reflectie om mij heen gehoord, en voor mijzelf geldt dat ook. Ja dus, als je ‘de zaag scherp houden’ ziet als je persoonlijke onderhoud. Een soort APK. Ja, want de huidige wereld verandert continu en vraagt dat van jou ook. Initiatief, visie en discipline heb je nodig, luidt de conclusie van dit boek. De zaag houd je scherp door jezelf regelmatig te versterken op de vitale dimensies: lichamelijk, spiritueel, geestelijk en sociaal-emotioneel, die elk in een hoofdstuk aan bod komen. Dat kan uiteraard op heel veel manieren, van sport tot nieuwe interesses ontwikkelen of tijd nemen voor goede gesprekken. Het boekje doet de voorzet, maar daagt ook je eigen creativiteit en invulling uit.
Reflectief leven
Houd de zaag scherp maakt je weer bewust van persoonlijke verantwoordelijkheid en timemanagement. Het pleit voor Kwadrant II-tijd: niet urgent, maar wel belangrijk. Je investeert in het beste ‘instrument’ dat je hebt – Jezelf. Waar richt je je aandacht op? Ruim je tijd in voor reflectie en ontwikkeling? Wat zou je anders willen? Nieuw is dat de zevende eigenschap is uitgebreid met checklists en compacte vragensetjes per dimensie, die open staan om zelf in en aan te vullen. Het zijn niet dé zaligmakende vragen, dat is de opzet ook niet, maar ze zijn wel bedoeld om je op ideeën te brengen. Tegelijkertijd zijn de hoofdstukken compact en laten veel over aan eigen initiatief en aan redelijk inzicht in eigen mogelijkheden en persoonlijk leiderschap. Of: zie het als een vlotte manier om kennis te maken met deze zevende eigenschap. Aanvullende literatuur (zoals ook Coveys andere boeken) is er natuurlijk genoeg.
Op koers raken en blijven
Op elke dimensie ga je na waar je staat en kom je tot een ‘persoonlijk actieplan’. Houd de zaag scherp sluit af met praktische tips. Zoals: begin klein, gun jezelf ruimte om te experimenteren, controleer je perspectief (hou het grote geheel in de gaten), kies je emoties en blijf je plan aanpassen. De stijl is positief, niet zwaar beladen.
Houd de zaag scherp is goed op zichzelf te lezen. Ook de andere zes eigenschappen worden kort geïntroduceerd en de zevende eigenschap in perspectief geplaatst. Het lijkt mij met name geschikt voor ‘de goede kant van de zaag’ lezers en lezeressen, die door eigen reflectie en keuzes in staat zijn om voldoende flexibel en ontwikkelend te zijn. Richting opbrandgevaar hoop ik dat tijdens het lezen de alarmbel gaat rinkelen dat het echt tijd is om de leefstijl te heroverwegen. Door de invulruimte is het bovendien ook bruikbaar als werkboekje.
Over Franca Gribnau
Franca Gribnau, heeft een achtergrond in marketing, communicatie en (project)organisatie. Ze heeft ervaring in onder meer onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven.