Het voorwoord is prachtig en onvergetelijk en de verrassende inleiding sluit hier heel mooi op aan. Het is een verhalend managementboek, wat bijzonder goed bij de methode past die in het boekje uit de doeken wordt gedaan. Na het verhaal staat achter in het boekje een handige en overzichtelijke samenvatting.
Zowel Ken Blanchard, als Sheldon Bowles zijn succesvol als zakenman en als sprekers, trainers en auteurs op het gebied van management en leiderschap. Ken Blanchard is o.a. schrijver van de ‘One Minute Manager’, dat wordt gezien als een van de belangrijkste managementboeken aller tijden. Ook met dit boekje hebben ze iets waardevols op papier gezet.
Ik heb in dit boek kennis gemaakt met de hoofdrolspelers Peggy Sinclair die als beloning voor haar goede werk op het hoofdkantoor, de directeursfunctie van een fabriek aangeboden heeft gekregen en Andy Longclaw, afdelingshoofd van de afdeling productafwerking van dezelfde fabriek. De fabriek waar Peggy directeur van is geworden draait heel slecht, behalve de afdeling van Andy LongClaw. Andy vertelt zijn geheim aan haar: het toepassen van ‘Gung Ho’ (Chinees voor samenwerken) bestaande uit de drijfveer van de eekhoorn, de werkwijze van de bever en het enthousiasme van de gans.
Eekhoorns zijn gemotiveerd om eten te verzamelen, want anders komen ze de winter niet door. Hun werk is dus de moeite waard. Wat we hieruit kunnen leren is dat de medewerkers moeten laten zien dat ze met hun werk anders mensen helpen, dat hun werk dus een doel dient. Wat we kunnen leren van de bevers is dat iedere bever zelf bepaalt hoe hij het nest verstevigt, dus hoe hij zijn doel behaalt. Geef mensen ook de ruimte voor het zelf invullen van hun werk, maar baken de grenzen wel goed af en geef medewerkers werk op hun niveau. Als laatste stap in de verandering is in de fabriek de gave van de gans doorgevoerd; het aanmoedigen van zowel de medewerkers als de voortgang door complimenten te geven.
Door het consequent toepassen van deze 3 hoofdregels lukt het Peggy en Andy om de fabriek binnen 3 jaar ‘Gung Ho’ te krijgen en nog eens 3 jaar voordat ze in den lande opvallen, waardoor ze uiteindelijk op audiëntie bij de president mogen komen.
Het boekje is erg leuk en boeiend geschreven en is zeker een aanrader. Door de enthousiaste manier van schrijven, wil ik er meteen mee aan de slag. Wat mij bij indruk heeft gemaakt is het antwoord van Andy op de verbaasde vraag van Peggy waarom de intentieverklaring die Andy op zijn productafdeling heeft opgesteld niets zegt over winst behalen: ‘als je basis goed hebt, komt het met die zaken ook wel goed’.
Over Sonja de Bruin
Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.