Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Positive Psychology and Change

Eerst op wetenschap, daarna op ervaring gekozen onderwerpen die laten zien hoe leiderschap, samenwerking en Appreciative Inquiry transformatie bevorderen.

José Otte | 24 juli 2018 | 2-3 minuten leestijd

Sarah Lewis is als geen ander in staat om een boek te schrijven waarin zowel de wetenschappelijke kant als de praktische kant van verandermanagement aan de orde komt. Zij werkt vanuit een positieve en waarderende kijk op organisaties en schrijft daar boeken over, geeft spreekbeurten en workshops.

In het eerste deel van haar boek is er meer ruimte voor de wetenschappelijke kant van het verhaal. Haar eerste hoofdstuk beschrijft de inmiddels obsolete verandervormen die we nog vaak aantreffen in organisaties, maar die inmiddels zo inefficient zijn dat ze gevaarlijk zijn geworden voor de organisaties en de mensen die er werken.

Daarna wordt het leiderschap in kaart gebracht dat nodig is in de wereld van vandaag. Hierbij wordt vanuit een waarderende benadering gekeken. Aan de hand van 14 punten komen de belangrijkste elementen die een goed leider maken naar voren. Het hoofdstuk wordt afgesloten met de dagelijkse disciplines van een waarderend leider: het beoefenen van waardering, moed, bescheidenheid, discipline en reflectie.

In het derde hoofdstuk laat Lewis zien hoe veranderingen meestal worden aangepakt en laat zien hoe positieve psychologie een gezonde relatie met verandering kan opleveren. Ze introduceert ook Appreciative Inquiry als een benadering die verandering op een prettige manier kan versterken.

In het vierde hoofdstuk laat Lewis zien hoe belangrijk het is om naar de organisatie te kijken als een levend en menselijk systeem waar leren en verandering hand in hand gaan. Ze vertelt over de verschillende principes die zorgen voor succesvolle processen en evenementen.

In het vijfde hoofdstuk beschrijft Lewis een aantal benaderingen zoals Appreciative Coaching; Appreciative check-in en The flip.

In het tweede deel van haar boek komen diverse methoden aan bod. Ze beschrijft Appreciative Inquiry, World Café en Simu-Real. Simu-Real is een proces dat is ontwikkeld door Klein (1992). Het is een methode waarin grote groepen mensen aan het werk gaan. Je kunt het zien als prototyping.

Lewis’ boek is vooral interessant voor consultants en leiders die kennis willen maken met een van de genoemde benaderingen en het belangrijk vinden om ook de wetenschappelijke achtergrond mee te krijgen. Lewis beschrijft de benaderingen die ze behandelt aan de hand van voorbeelden, waardoor het direct duidelijk wordt hoe en waar de methode kan worden toegepast.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden