Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The Leadership Code

Wat zijn de basisregels voor effectief leiderschap? En zijn er regels die altijd gelden en waar u als leider aan moet voldoen? Dit zijn de basisvragen die Dave Ulrich, Norm Smallwood, Kate Sweetman zich stelden tijdens hun onderzoek dat de basis vormt voor 'The leadership code'. Gebaseerd op vele jaren ervaring, samengebracht met de theorie die er is over dit onderwerp, hebben we nu een boek waarin het gat tussen die theorie en de praktijk wordt gedicht.

José Otte | 14 april 2010 | 2-3 minuten leestijd

Als we kijken naar de lijsten met competenties die we belangrijk vinden voor leiders, dan blijkt dat die bijna allemaal hetzelfde zijn en dat veel van die competenties uitwisselbaar zijn. Gelukkig zijn er andere dingen waaraan u zich kunt meten om te ontdekken hoe een goed leider kunt worden.

Dit zijn geen open deuren meer, het blijkt steeds dat de omgeving waarin de leider zit belangrijk is, dus familie, gezin, druk van buiten af, maar ook gezondheid, energieniveau, vitaliteit, weerstand en daarbij ook nog: hoe graag wilt u doorgaan? Wat zijn uw ambities? Wat heeft u er voor over? Onderzoek wijst uit dat de leiderschapscode zestig tot zeventig procent invloed heeft op het zijn van een effectief of goed leider. Als u dus die code leert herkennen en toepassen, heeft u toegang tot de groep goede leiders.

Dave Ulrich, Norm Smallwood, Kate Sweetman geven in 'The Leadership Code' vijf principes voor de leiderschapscode. Principe 1 ligt bij de strategieman (of vrouw), waarin de toekomst wordt gevormd. Principe 2 ligt bij de beslisser; hier gebeuren de dingen. Principe 3 bij de talentmanager, hier wordt het talent gezocht. Principe 4 ligt bij de ontwikkelaar van dat talent (de volgende generatie) en principe 5 ligt bij uzelf. Leiders leren op verschillende manieren en bij voorkeur uit verschillende bronnen; boeken, school, mensen, het leven zelf, projecten...

We zien dan ook in dit boek referenties naar mensen als Winston Churchill en Nelson Mandela. Op basis van een self assessment leren we waar we als leiders staan in de verschillende principes. Bedoeling is dat we proberen in alle vijf de principes in ieder geval een voldoende te scoren. Hoe hoger we komen in de organisatie, hoe belangrijker het wordt dat we hogere cijfers scoren in het assessment.

Daarna komt ieder van de principes nog eens apart aan de orde met een uitgebreid verhaal als basis van begrip. Steeds krijgen we testen, maar ook handige overzichten waarmee we direct aan de slag kunnen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar principe 5 en dan met name naar de verhalen die laten zien hoe de verschillende leiders een gezicht geven aan wat ze werkelijk belangrijk vinden. Zoals dat van een leider die een aparte telefoon heeft waarvan het nummer alleen bekend is bij zijn zijn/haar gezin. Zodra die telefoon gaat, neemt hij/zij deze altijd op, maakt niet uit wat er op dat moment speelt.

Het boek is een praktisch boek met handige tips en snel en makkelijk leesbaar. Heerlijk om mee te nemen op reis en ideetjes uit op te doen voor uw eigen praktijk. Voor de leider die behoefte heeft aan dieper inzicht en een duidelijke theoretische ondergrond is dit boek minder geschikt.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Dave Ulrich, Norman Smallwood, Kate Sweetman
The Leadership Code

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden