Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

75 Managementmodellen

Veel mensen maken tijdens hun studie kennis met managementmodellen. Met name MBA studies staan erom bekend. Zo las ik in een blad: 'Op ieder potje past een dekseltje'. Een oude wijsheid die vandaag de dag nog steeds opgaat. Het lijkt soms of er voor elk organisatieprobleem wel een passend managementmodel te vinden is. Nu Marijn Mulders de 75 managementmodellen heeft verzameld wordt het weer eens duidelijk hoe groot de keus is.

Jaap Hollaar | 25 maart 2008 | 2-3 minuten leestijd

Er bestaan honderden managementmodellen. Maar zo'n model gaat pas leven als ermee gewerkt wordt. In de praktijk blijkt vaak dat de student niet meer weet welk model in een bepaalde situatie toegepast moet worden. Weten wanneer welk model te gebruiken is al geen sinecure, laat staan dat het vervolgens ook nog goed wordt toegepast. In managementboeken zijn verschillende modellen opgenomen, maar daar zijn ze minder goed vindbaar en lastig met elkaar te vergelijken.

Dit boek '75 Managementmodellen' biedt een beknopt en toegankelijk hulpmiddel bij het maken van analyses, voor praktijkopdrachten en scripties. Het boek kan gezien worden als een naslagwerk om een of meerdere modellen te vinden om te gebruiken bij de uitwerking van een advies- of onderzoekstraject. Denk bijvoorbeeld aan bachelor- en masterstudenten. Voor hen biedt dit boek een prima naslagwerk om in een korte tijd het juiste model te selecteren. Ook ondernemers, managers en adviseurs kunnen er hun voordeel mee doen. Als we maar beseffen dat modellen de werkelijkheid vereenvoudigen. Paragraaf 1 geeft dan ook een duidelijke toelichting hoe we '75 Managementmodellen' kunnen gebruiken. Het boek bevat zowel de beproefde als de nog relatief onbekende modellen.

De modellen zijn snel vindbaar door de verschillende indexen. De auteur noemt in zijn woord vooraf voordelen van modellen: ze bevatten kennis en kunde, ze ordenen en geven samenhang. Toch zijn er ook nadelen. Die had de auteur ook moeten vermelden: middel en doel wordt vaak door elkaar gehaald, het gebruik kan de creativiteit belemmeren en de zekerheid van een model kan in de praktijk wel eens anders uitpakken. De 75 modellen zijn schematisch weergegeven en worden besproken aan de hand van vier punten: de essentie van het model, het resultaat dat het model oplevert, de toepassing van het model in de praktijk en de aandachtspunten. Afsluitend krijgt u een aantal literatuursuggesties voor verdere verdieping of verbreding.

Deze uitgave wordt ondersteund door de website www.75-managementmodellen.wolters.nl. Hierop staan handige tools voor het invullen van modellen. Bovendien kunnen de figuren van de modellen als PowerPoint-presentaties gedownload worden en vindt u er links naar interessante bronnen voor verdere bestudering. Kortom een praktisch en een compact naslagwerk voor de toepassing van managementmodellen.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden