Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kleine Prince 2, Gids voor projectmanagement

Prince2 behoeft eigenlijk geen introductie of uitleg meer. Deze projectmanagement methodiek wordt al jaren toegepast in grote en kleine ontwikkeltrajecten. Door zich te baseren op 'best practices' heeft Prince2 bewezen erg succesvol te zijn, wat de populariteit alleen maar ten goede komt. Kennis van Prince2 is dan ook een zeer gewenste eigenschap in een projectmanager. Meestal gaat het aanleren van deze methode gepaard met zwaarlijvige cursussen en dito boekwerken. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

Mark Murkes | 26 maart 2008 | 1-2 minuten leestijd

'De Kleine Prince2' is een zeer compact werk van 150 pagina's. De auteurs, Mark van Onna en Ans Koning, hebben beide jarenlange ervaring in projectmanagement, wat wordt weerspiegeld in hun heldere en compacte aanpak. De fluwelen handschoenen zijn in de kast gelaten; de mouwen worden direct opgestroopt. Er worden geen woorden vuilgemaakt aan uitgebreide achtergronden, omlijstende teksten en ander nutteloos proza; u krijgt alle informatie 'straight to the point'.

In een rap tempo komen de verschillende processen binnen Prince2 voorbij. Het gehele traject, van eerste verkenning tot eindevaluatie wordt hierbij doorlopen. Noodzakelijke rolverdelingen, organisatiestructuren en documentatie worden achter elkaar op de lezer afgevuurd.

Gelukkig zijn er natuurlijke rustpunten in de vorm van een verhaal van Ronald Giphart aan het begin van elk hoofdstuk. Zelfs met de sobere tekstaanpak van de auteurs kan het materiaal overweldigend overkomen. Het is dan ook prettig dat vele diagrammen en overzichten de complexe materie inzichtelijk maken.

Erg handig is bijvoorbeeld het overzicht van de componenten binnen een project. Alle componenten worden hier gerubriceerd getoond, inclusief de bijbehorende handelingen. Dit overzicht maakt het doorlopen van een project een kwestie van afstrepen.

'De Kleine Prince2' kan prima als lesstof dienen. Door de compacte stijl is het wel zaak om bepaalde aspecten goed in te laten werken; het heeft geen zin om het boek in één keer uit te willen lezen. Met dit advies in het achterhoofd kan een nieuwkomer zich de methodiek redelijk snel eigen maken.

Tevens is het een perfect naslagwerk voor projectmanagers die even enkele details willen nazoeken of hun geheugen willen opfrissen. En het formaat maakt het mogelijk om het altijd bij je te hebben.

Over Mark Murkes

Drs. Mark Murkes is Digital Media Advisor en helpt organisaties bij het formuleren en realiseren van digitale oplossingen. Hij is te bereiken via mark@monomedia.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden