Het wordt ingezet om juridiseren te voorkomen maar kan tevens partijen – murw geworden door lang juridisch getouwtrek – tot een oplossing brengen. Mediation is een complex van aspecten die mee gewogen moeten worden om partijen tot een oplossing te brengen en is als vak al lang (enkel) het onderhandelen voorbij.
Het 'Handboek Mediation' beleeft alweer een 4e druk sinds in 2001 de eerste versie verscheen. Een team van maar liefst 21 redacteuren stelde deze jongste editie samen in een vakgebied op het kruispunt van juridische en sociaal-psychologische disciplines. Mediation wordt dan ook een rol toebedacht in de toepassing van sociaal-psychologische kennis binnen een juridische context. En juist het aspect kennis is dit handboek mee doorregen.
De verwijzingen naar ruim 600 literatuurbronnen en een hele reeks websites geven een weerspiegeling van de – vooral – theoretische validatie waarlangs dit handboek gevormd is. In het voorwoord wordt dit ook expliciet genoemd; mediation is meer dan een vaardigheid. Wie zich richt op het verkrijgen van mediationvaardigheden kan met dit handboek maar beperkt uit de voeten. Het is meer gericht op de gebruiker die meer wil dan enkel onderhandelen.
Dit meer komt in het 'Handboek Mediation' ruimschoots aan de orde. De redactie geeft een zeer breed scala van onderwerpen en kwesties rond mediation een ruim podium. Zeker afdoende om de lezer te voorzien van handinformatie – zoals een handboek betaamt – en daarnaast nagenoeg even nadrukkelijk in de vorm van inzage in aanvullende en verdiepende bronnen.
De vijftien hoofdstukken zijn een reflectie van wat zich binnen een mediationtraject aan processen kan afspelen. Op zich niet zo verwonderlijk kijkend naar de containeronderwerpen als communicatie, onderhandelen, interventies en besluitvorming. De volledigheid van het handboek blijkt uit de brede scope. Onderwerpen als culturele diversiteit, ethische aspecten en mediation vanuit internationaal perspectief komen uitvoerig aan de orde.
Vele processtappen – met de angels en voetklemmen – worden zowel kwantitatief als kwalitatief ruimschoots beschreven zonder ze minutieus uit te werken. De redactie heeft zich niet verloren in details en evenmin in louter praktische hints of tips en trucs. Voor mensen die zich beschouwelijk een beeld willen vormen van mediation in al haar facetten of beroepsbeoefenaars die boven hun dagelijkse praktijk willen uitstijgen, geldt het advies: kopen!
Beginnend beroepsbeoefenaars kunnen de aanschaf nog beter even uitstellen om in een later stadium de honger naar additionele (vooral cognitieve) kennis op het gebied van mediation met dit werk te stillen.
Over Hans Baltjes
Hans Baltjes is actief in de maakindustrie en dienstverlening met focus op trainen van (aankomende) managers in management- en leiderschapsvaardigheden -en vorming, organisatieontwikkeling, concepting en tijdelijk management. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.