Toch is het boek niet zo geschikt voor beginners maar vooral voor mensen die al enige ervaring met deze methode hebben.
Begrippen als scrum, lean en agile zijn inmiddels geen vreemde woorden meer. Voor veel bedrijven zijn het verplichte principes geworden om de ratrace met de steeds sneller veranderende omgeving bij te kunnen benen. Scrum verhoudt zich tot agile als Cola staat tot frisdrank, aldus de auteurs. Scrum is een methode om agile vorm te geven.
‘Scrum voor managers’ biedt de lezer het inzicht waar je scrum wel en niet voor kunt gebruiken en vooral hoe. Maar je leert scrum niet uit dit boek. Daar is de materie eenvoudigweg te ingewikkeld voor. De vele opsommingen en vele Engelse begrippen kosten de nodige tijd om te landen. Als niet-scrum-gebruiker die wel in de materie geïnteresseerd was, moest ik regelmatig terugslaan om op te zoeken hoe het ook al weer zat. Dat is geen kritiek op de auteurs, het geeft alleen goed weer dat de materie best lastig is onder de knie te krijgen en vooral veel ervaring vereist. Dit boek kan daarbij goede ondersteuning bieden.
Scrum is een planmatige aanpak in een complexe omgeving. Een klein zinnetje met veel betekenis. Je zou verwachten dat planmatig en complex zich verhouden als water staat tot vuur. Maar dat blijkt niet terecht. De auteurs leggen haarfijn uit dat er sprake kan zijn van ‘gestructureerde flexibiliteit’: een vaste aanpak waardoor de complexiteit gereduceerd wordt met een hoge nadruk op resultaten. Wie wil dat niet?, zou je zeggen. Maar dat is waarschijnlijk de verkeerde vraag. Wie kan het en houdt het vol, zoals de methode bedoeld is? lijkt meer aan de orde.
Scrum is een methodiek die in kleine stapjes werkt en door middel van samenwerking in vaste teams waarde wil creëren voor klanten.
In ‘Scrum voor managers’ leggen de auteurs in twaalf hoofdstukken uit dat scrum een organisatie veel voordelen kan bieden. Tevens geven ze de lezer tegelijktijdig de nodige waarschuwingen wanneer die meent afsnijweggetjes te kunnen gebruiken. Daar leent scrum zich niet voor. Pas scrum dus niet aan. Het team is net zo sterk als haar zwakste schakel. Iedereen moet mee en doet mee. Scrum vereist een andere mindset, zoveel wordt duidelijk na het lezen van dit boek. Opvallende zaken voor mij daarin waren: ‘alles in één keer goed’ en ‘het plan is leidend’. Mindsets die bij scrum ontleerd moeten worden. Dingen hoeven niet in één keer goed en plannen lopen toch nooit volgens plan. De auteurs maken de vergelijking met een dolfijn: telkens boven water komen om adem te halen. In scrum heet dat ‘sprints’, korte sprints wel te verstaan. De tegenhanger is de duikboot; die gaat één keer onder en komt op het eind weer boven. Veel organisaties werken volgens deze metafoor waardoor ze niet weten wat ze precies krijgen op het eind van de rit. Tussentijds bijsturen is er dan ook niet of nauwelijks bij.
Natuurlijk kan het invoeren van scrum met de nodige gevaren gepaard gaan. Een van die gevaren wordt door de auteurs uit de doeken gedaan: het gevaar van een te planmatige en dwangmatige aanpak. Scrum wordt dan een doel op zich.
Het boek had op een aantal punten aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Ik miste bijvoorbeeld visualisaties bij conceptuele begrippen als ‘burn-up chart’ of ‘burn-down-chart’. Maar dat is mijn enige kanttekening bij dit zeer overzichtelijke boek.
Na het lezen van dit boek heb je als lezer een prima beeld van de mogelijkheden van scrum. De vervolgstap zal in de praktijk gemaakt worden.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.