De 36 auteurs van 'Branding' benaderen het merk elk vanuit hun eigen specialisatie. De betreffende auteur heeft meestal ook al meerdere boeken of publicaties over dat onderwerp op zijn naam staan. 36 medeauteurs is natuurlijk erg veel voor een boek.
Het gevolg is dat de ruimte die iedere auteur heeft, beperkt is. Jammer is ook dat niet altijd de gewenste diepgang wordt bereikt, maar de auteur in kwestie weet je dan keurig door te verwijzen naar andere boeken over het betreffende onderwerp. Gelukkig blijft deze eigen reclame voor boeken of eigen consultancybedrijven beperkt.
Het gezelschap van auteurs is veelzijdig, en daarmee ook de schrijfstijl. Je komt zowel analyserende stijlen tegen als verhalende. Dat haalt de snelheid uit het boek en dat is jammer. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een korte tekst omtrent de achtergrond van de betreffende auteur, voorzien met een kleurenfoto. Een nuttige leestip is om vóór het lezen van een hoofdstuk eerst aan het eind van het hoofdstuk de informatie over de auteur te lezen. Hiermee kunt u de inhoud van het hoofdstuk beter in de juiste context plaatsen.
Indien u het boek in één keer van voor naar achter leest, is het soms storend dat vaak dezelfde bedrijven als voorbeeld worden opgevoerd. De hoofdstukken staan ook erg op zichzelf en vullen elkaar nauwelijks aan. Dit maakt het dat het boek prima versnipperd te lezen is. Maar om het boek daarmee als een naslagwerk te bestempelen, gaat wat ver. Daarvoor mist menig onderwerp de vereiste diepgang. De vele fullcolour foto's, modellen en schema's in nagenoeg ieder hoofdstuk maken het lezen prettig.
Het boek is ingedeeld in vier stukken die in opbouw traditioneel zijn: Het eerste gedeelte betreft de analyse gevolgd door strategie, activatie en ten slotte evaluatie. Strategie en activatie hebben de meeste onderwerpen en beslaan tezamen meer dan tweederde van het boek. In deze twee delen zitten dan ook de meeste merkonderwerpen opgesloten. O
ndanks dat er maar liefst 37 onderwerpen de revue passeren, mis ik toch een paar essentiële onderwerpen op het gebied van merken. Zo mis ik bijvoorbeeld het onderwerp Private Labels, mijns inziens een onderwerp dat niet mag ontbreken. Andy Mosmans heeft zelf ook een aantal hoofdstukken geschreven. Ik moet zeggen dat deze hoofdstukken tot de betere behoren. Ondanks mijn opmerkingen moet ik eerlijk zeggen dat ik het boek met plezier gelezen heb en dat menig hoofdstuk mij ook de nodige kennis en inspiratie heeft bezorgd. Het boek is, door zijn vele onderwerpen, dan ook als veelzijdig te bestempelen. Ik heb er de nodige aantekeningen in gemaakt zodat ik later deze onderwerpen sneller kan terug vinden. Voor eenieder die met merken aan de gang gaat, is dit een prima boek als een soort eerste oriëntatie om daarna je verder te verdiepen in de het gewenste merkonderwerp.
Het boek verwijst regelmatig naar verdere literatuur of interessante auteurs, ook naar auteurs die geen bijdrage geleverd hebben maar toch hun sporen verdiend hebben op het gebied van merken zoals Rik Riezenbos. Voldoende materiaal over het immer boeiende marketingonderwerp branding.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.