Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werkoverleg als interactief communicatiemiddel bij organisatieverandering

Organisatieveranderingen zijn aan de orde van de dag, maar leiden niet altijd tot het gewenste resultaat. Dat is voor Wilmar Zomer en Dirk de Natris aanleiding om onderzoek te doen naar de inzet van werkoverleg bij complexe organisatieveranderingen. De auteurs beschrijven hun bevindingen kort en bondig in hun boek 'Werkoverleg als interactief communicatiemiddel bij organisatieverandering'. Hun conclusie: het middenkader moet het werkoverleg effectiever inzetten in zijn communicatie. Ze geven tips om te komen tot meer interactie.

Jolanda Thelosen | 15 februari 2010 | 2-3 minuten leestijd

Verbeteren, lerende organisatie, reorganisatie: organisaties veranderen vrijwel continu om bijvoorbeeld beter af te stemmen op de behoefte van hun klanten. Hoe realiseer je die verandering? Hoe krijg je je mensen mee? Veel organisatieveranderingen mislukken - wat is de reden hiervan? In het boek 'Werkoverleg' willen Wilmar Zomer en Dirk de Natris antwoord geven op de vraag: in hoeverre en op welke manier de inzet kan het werkoverleg door het middenkader bijdragen aan de effectiviteit van complexe organisatieveranderingen in Nederlandse organisaties?

Zomer en De Natris komen tot de conclusie dat het middenkader in zijn communicatie het werkoverleg effectiever moet inzetten. Volgens de auteurs is meer interactie van belang. Zo moet de manager vooral luisteren, vragen stellen en zorgen dat er een sfeer van vertrouwen en veiligheid heerst. Medewerkers moeten de ruimte krijgen om mee te denken en te reageren.

Dit is volgens de auteurs lastig te realiseren voor veel middenmanagers. Ze geven tips om te komen tot meer interactie. Bovenstaande conclusie ontstaat voornamelijk op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met diverse deskundigen en auteurs op het gebied van verandermanagement.

Zomer en De Natris starten hun vlot geschreven boek met onderzoek naar veranderen. Waarom veranderen organisaties, hoe veranderen ze, wie moet er veranderen en waarom mislukken veel organisatieveranderingen? Vervolgens bespreken zij de rol van het middenkader bij organisatieveranderingen op het gebied van leiderschap en communicatie. Aansluitend volgt de inventarisatie naar communicatie bij veranderingen en specifiek werkoverleg. Ieder hoofdstuk start met een begripsbepaling. Daarna bespreken de auteurs hun bevindingen uit de literatuur kort en bondig, eerst in algemene zin en daarna specifieker en sluiten het hoofdstuk af met een conclusie.

Het onderwerp is zeer actueel en relevant; veranderingen leiden vaak tot onrust in de organisatie en kosten veel tijd en geld. Het boek is vlot geschreven en geeft in nog geen 100 pagina's een helder beeld van de literatuur op de bovengenoemde onderwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat de conclusie gerechtvaardigd is, dat werkoverleg met interactie een geschikt middel is om veranderingen door te voeren. Ik heb echter het gevoel dat de auteurs te snel de conclusie trekken dat het middenkader oorzaak is van het mislukken van organisatieveranderingen.

Hier gaan ze naar mijn mening voorbij aan de rol van het hoger management. Ik heb de indruk dat ook de communicatie tussen hoger en middenmanagement een rol speelt. De voorkeur voor werkoverleg boven andere interactieve communicatie kunnen de auteurs volgens mij op basis van de genoemde literatuur niet hard maken. Ik vind organisatiecommunicatie via werkoverleg een zeer interessant onderwerp en ben dus benieuwd naar vervolgonderzoek.

Over Jolanda Thelosen
Jolanda Thelosen is consultant en interim-manager op het gebied van marketing, communicatie en reputatiemanagement via Colorful you. Zij is gespecialiseerd in het verstevigen van de reputatie van organisaties en personal branding van managers en medewerkers. Ze is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden