Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Op de achterkant van een servet

Wie op zoek is naar een boek waarin je alles leert over het oplossen van problemen met behulp van tekeningen, en waarin je ook nog leert beter visueel te denken, heeft met Dan Roam's 'Op de achterkant van een servet' een goudmijn in handen.

Brigitte Koehler | 19 juli 2013 | 3-4 minuten leestijd

Dan Roam begint 'Op de achterkant van een servet' met uitleggen dat visueel denken betekent positief dat je gebruikmaakt van ons vermogen om te zien – zowel met onze ogen als met ons voorstellingsvermogen – om zo ideeën te ontdekken die anders onzichtbaar zijn. Dat is ook meteen de essentie van dit boek.

Roam laat zien dat visueel denken een buitengewoon krachtige manier is om problemen op te lossen, en hoewel het misschien iets nieuws lijkt, weten we eigenlijk al wel hoe we dit moeten doen. De reden dat de meeste professionals niet goed weten hoe ze probleemoplossing met tekeningen moeten aanpakken, is dat veel mensen onzeker zijn over hun vermogen om te tekenen. In het eerste deel staat daarom het beginnen met tekenen centraal.

Roam laat ons inzien dat goed kunnen tekenen grotendeels het resultaat is van goed kunnen zien. Dit alles aan de hand van leuke oefeningen waardoor je, mocht je nog niet zo'n tekenaar zijn, genoeg vertrouwen krijgt om verder te gaan. Vervolgens leert Roam ons hoe we ons voorstellingsvermogen kunnen aanspreken.

Waarna Roam zijn belangrijkste model, S-K-V-I-V introduceert: S staat voor: Simpel K staat voor: Kwaliteit V staat voor: Visie I staat voor: Individuele attributen V staat voor: Verandering Door vanuit SKVIV naar ons idee te kijken, gebeurt er volgens Roam iets fascinerends: we activeren volledig zowel de linker- (analytische) als de rechter- (creatieve) helft van ons brein. Dit betekent dat de SKVIV een uistekende manier is om ervoor te zorgen dat groepen die elkaars standpunten misschien nauwelijks begrijpen het met elkaar eens kunnen worden.

Vervolgens leer je hoe je nu met behulp van het SKVIV-model aan de slag kunt gaan. Met pen en papier of whiteboard. Hoewel een tablet tegenwoordig natuurlijk meer voor de hand ligt. Roam laat ook zien, aan de hand van tekeningen, hoe je met plaatjes kunt variëren. Als je je tot experts richt maak je namelijk een ander plaatje dan als dat je je tot een lekenpubliek richt. Dit lijkt logisch, en de voorbeelden van Roam tonen dit ook aan.

Daarnaast introduceert Roam verschillende 'laten-zien' raamwerken die je kunt gebruiken. Zodat je leert tekeningen te maken die wie/wat-, hoeveel-, waar-, wanneer-, hoe- en waarom-problemen oplossen. In het laatste deel ten slotte, komt alles samen en leer je hoe je het verbaal beschrijven van een plaatje het beste kunnen aanpakken. Want een plaatje tekenen is nog niet het zelfde als er over praten.

Hoewel een plaatje meer dan duizend woorden zegt, betekent dat nog niet dat goede tekeningen op zichzelf staan. Goede tekeningen hoeven niet voor zich te spreken, maar ze moeten wel uit te leggen zijn. Je hoeft dit boek niet van voor naar achter te lezen. Als visueel denken nieuw voor je is, is het eerste deel over het simpele proces van kijken, zien, voorstellen, laten zien de plek om te beginnen.

Als je een zelfverzekerde businessdenker bent en met vertrouwen presenteert, maar niet zeker weet hoe tekeningen jouw ideeën nog meer kunnen verduidelijken, dan zou deel twee je vertrekpunt kunnen zijn, en als je een volleerd visueel denker bent, ga dan direct naar het laatste deel. Aan het eind van het boek staat een prima samenvatting, natuurlijk geheel in de vorm van tekeningen. Tijdens mijn trainingen ben ik steeds meer gebruik gaan maken van tekeningen, vandaar mijn interesse in boeken over visueel denken. Ik heb dan ook veel aan 'Op de achterkant van een servet' gehad. Ik kan dit boek dan ook aanraden aan elke professional die wil ontdekken hoe het werken met tekeningen werkt.

Voor een boek over visueel denken bevat dit boek wel veel tekst, laat je hierdoor niet afschrikken. Het is een naslagwerk dat je echt verder helpt en dat je alle ins en outs leert over hoe problemen op te lossen met behulp van tekeningen, bijvoorbeeld op de achterkant van een servet!

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden