Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kaizen

Door een vakantie naar Japan een aantal jaren geleden, ben ik enorm gefascineerd geraakt door het land en de mensen. Als ergens kwaliteit hoog in het vaandel staat, dan is het in Japan. Daarom was ik ook erg nieuwsgierig naar Kaizen, een in Japan ontwikkelde kwaliteitsmethode.

Sonja de Bruin | 22 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

Masaaki Imai legt het begrip uit in Kaizen'; Kaizen staat voor onophoudelijk verbeteren, waarbij iedereen wordt betrokken, zowel leidinggevenden als uitvoerenden. De basis van de Japanse filosofie is dat er niet alleen wordt beoordeeld op resultaat, maar ook op de manier waarop het resultaat is bereikt.

Verbeteringen door Kaizen kunnen spectaculair zijn, maar worden echter pas na 3 tot 5 jaar zichtbaar. De schrijver geeft legio voorbeelden over succesvolle implementatie van Kaizen, soms op het irritante af. Het enige bedrijf dat wordt beschreven waar het niet heeft gewerkt is de Japanse National Railways.

Eén van de belangrijkste onderdelen van Kaizen is het identificeren en, in overleg, doorvoeren van verbeteringen door mensen op de werkvloer. Andere punten zijn het gebruik van de Demming-cirkel, het tonen van commitment door het management en statistische kwaliteitsbeheersing.

Nu niet echt vernieuwend, maar wellicht in 1990 wel, toen dit boek verscheen. De voorbeelden zijn uit de jaren '80 en doen soms 'antiek' aan. Zo is er op blz. 115 een voorbeeld van een fabriek die diskettes maakt. De schrijver geeft aan dat Kaizen ook toepasbaar is in Europa en Amerika, maar volgens mij zal dit door het ontbreken van de Japanse cultuur als basis, erg lastig worden. Zo heb je in Japan een baan voor het leven en wordt de hoogte van je salaris bepaald door je leeftijd.

Topmanagement heeft een langetermijnfocus en fouten worden niet afgestraft. Iets anders dus dan de westerse cultuur. Helaas bevat het boek geen inhoudsopgave en is de structuur soms warrig, maar ondanks dat is het toch het lezen waard.

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden