Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een schatkist vol Geluk/The world box op happiness

Er is aandacht besteed aan de verpakking van deze gelukskaarten. De doos is drie keer zo hoog en twee keer zo breed als het stapeltje kaarten dat erin ligt. De blije opener van de doos waant zich echt een (schat)kist voor zich te hebben. Er is geen toelichting op de bedoeling van de badge naast de kaarten. Het blijkt een magneet te zijn. Leuke reminder.

Veronique Kilian | 17 september 2015 | 2-3 minuten leestijd

De gebruiksaanwijzing bij de gelukskaarten geeft een grappige vertaling van de wetenschappelijke vondsten die er gedaan zijn op het gebied van geluk.

Geluk wordt tegenwoordig uitgedrukt in percentages: 50% van het geluk wordt bepaald door je genen, 10% door je omstandigheden en 40% door jezelf. In de bijsluiter wordt deze 40% vertaald als een instructie om jezelf in te zetten voor je geluk, want het komt niet uit de lucht vallen. En als je dát doet, kun je jouw gelukservaring met 10% verhogen. En je komt er niet zo gemakkelijk van af: als je het volgens de spelregels wilt doen, ‘trek dan een jaar lang iedere week één of twee kaarten en verplicht jezelf om de tip toe te passen’.

Dit vraagt een gedisciplineerde aanpak. Je moet er wat voor over hebben om je geluksniveau te laten toenemen. Dat het niet vanzelf gaat, is inmiddels duidelijk. Je kunt jezelf ook nog uitdagen met de tips: op ieder kaartje staan twee tips: ééntje die gemakkelijker is en één die wat meer moeite kost. Kies het liefst een kaart at random. Als ik lukraak een kaartje pak, lees ik ‘slaap deze week elke nacht een uur langer dan gewoonlijk’. Hmm, laat ik nu nèt bij droom yoga (een stroming binnen de vitaliteitskunde Healing Tao) geleerd hebben dat negen uur slaap niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

Sterker nog, te lang achter elkaar slapen, zo blijkt uit klinisch onderzoek, kan ook depressie veroorzaken. Daarom pleit de droom yoga ervoor om de slaapuren te spreiden en zo je zogenaamde ‘slaapschuld’ in te lossen. Uitgerust zijn is bevorderlijk voor de gezondheid én je geluksgevoel. Dat is de bedoeling van dit kaartje, schat ik. De tweede tip op dit kaartje luidt ‘ga na welke verenigingen er in je buurt zitten. Pik er een uit en word lid’. Hmm, ik ben al van veel clubs ‘lid’.

Hoe ga ik nog één in mijn volle agenda proppen? Het zet me wel aan het denken wat ‘lid’ zijn betekent. Want ik neem aan dat dit kaartje me wil aanmoedigen om ‘samen-gevoel’, ‘verbinding’ en ‘samen activiteit beleven’ te gaan ervaren – factoren die bijdragen aan geluk. Het zet even de spotlight op mijn bijdrage als ‘waardevol lid’ voor mezelf en voor anderen. Wel heldere instructies, maar wat mij betreft geen letterlijke opvolging die mijn geluk verhogen.

Ik zoek verder naar andere tips. Alle tips zijn geschreven in de vorm van instructies. Geen mooie uitspraken, maar actiekaarten. ‘Maak deze week tijd om gewoon een uur te luisteren naar je favoriete muziek.’ Deze klinkt mij als muziek in de oren. Daar moet ik dan inderdaad wel tijd voor maken. Maar dat is te regelen. Geluk is per slot van rekening ook een kwestie van prioriteit.

Over Veronique Kilian

Drs. Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Veronique geeft geregeld lezingen, workshops en (in company) teamtrainingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden