Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ja-maar... Huh ?!

Complexiteit en negativisme hebben we voldoende in onze huidige maatschappij, denk alleen maar aan de economische turbulente tijden waar we ons in bevinden. Dit nieuwe boek van Berthold Gunster 'Huh?! - De kunst van het omdenken' is de eenvoud zelf en sprankelt van optimisme. 

Annelies Bakelaar | 31 maart 2009 | 3-4 minuten leestijd

'Huh?!' gaat niet uit van 'ja, maar', maar van 'ja én'. Niet denken wat er zou moeten zijn, maar zien wat er is en wat ermee zou kunnen. Als lezer wordt u geconfronteerd met uw eigen vastdenken en helpt de auteur u op de weg naar het nieuwe denken, het omdenken. Berthold Gunster is erin geslaagd om van een filosofische boodschap een cadeautje te maken. Een cadeautje waarbij ik als lezer direct het papier eraf wil scheuren.

Berthold Gunster maakt u door middel van scherpe zinsneden en uitspraken bewust van de eenvoud van het omdenken. Zo is een pakkende uitspraak in 'Huh?!': 'een ongeluk zit in een klein hoekje, geluk zit in de rest!' Omdenken is een techniek met meerdere instrumenten. Het is de kunst om per keer per situatie te bedenken wat de beste weg is, wat de beste strategie is om te komen waar we willen zijn.

Dit boekwerk, kleurrijk en verfrissend in zowel woord als beeld, beschrijft in totaal vijftien strategieën voor het omdenken. 'Huh?!' is als een avontuurlijke reis waarbij voorbereiding en bagage onontbeerlijk zijn. In het eerste deel van het boekje wordt u geconfronteerd met de handbagage: een aantal basisinzichten.

Na het lezen hiervan beschikt u over maar liefst vijf stuks handbagage:

- stop met vastdenken;

- accepteer de realiteit;

- neem goed waar;

- ga er vanuit dat problemen niet bestaan;

- leer leven met stress en instabiliteit.

De reis zelf wordt beschreven in het tweede deel. Hierin krijgt u de vijftien strategieën die u in de praktijk kunt toepassen. Alle strategieën zijn gebaseerd op de vijf basisinzichten en zijn onderverdeeld in de vier vertrekpunten liefde, werk, strijd en spel. Strategieën met liefde als vertrekpunt, vertrouwen op het goede in de mens en de positieve mogelijkheden.

Een mooie strategie als voorbeeld is die van het respecteren. Mensen zijn overal op voorbereid, behalve op uiterst serieus genomen te worden. En juist dat kan ervoor zorgen een situatie te laten kantelen en diepgaand contact te leggen. De strategieën die werk als vertrekpunt hebben, zijn gebaseerd op het inzicht dat het vaak een kwestie van doorzetten is om voor een doel bereikt is. En die rond strijd zijn gebaseerd op het inzicht dat de werkelijkheid ons soms vijandig gezind is. 'If you can't beat them, buy them.' En als laatste zijn er strategieën met vertrekpunt 'spel'.

Deze zijn gebaseerd op het inzicht dat het spel meestal gewonnen wordt door degene die de regels bepaalt. Na het lezen van een aantal strategieën krijg je als lezer een aha-erlebnis, de uitgangspunten zijn dan ook niet nieuw, maar laten je wel nadenken over het opnieuw toepassen van de simpele werkelijkheid.

Op sommige punten vergelijkbaar met de managementboeken van Winnie-dePoeh. 'Even' in je hoofd bij bepaalde situaties op reset drukken en de situatie anders benaderen. Voordat u al deze hoofdstukken goed tot u heeft genomen, bent u wel even bezig. Advies dat Berthold zelf geeft is: lees het boek niet in één keer uit, maar neem het regelmatig tot je en laat het ook echt tot je doordringen.

En als het dan ook echt tot u doorgedrongen is, geeft de auteur nog enkele tips voordat u de trossen losgooit om op reis te gaan. Die tips zijn: start, voel, denk, doe, volhard en evalueer. De tips zijn zo oud als de weg naar Rome, maar wel zo klaar als een klontje. Wat mij betreft een schitterend boekwerk dat u op ieder moment in uw leven weer even open kan slaan. En vergeet ook vooral de tekst op de achterkant van het boek niet: 'Voor de pessimist is het glas halfleeg.

Voor de optimist is het halfvol. Dit boek gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?' Berthold Gunster, grondlegger van de 'Ja-maar'-filosofie, kijkt op een verfrissende wijze naar de werkelijkheid. Van vastdenken naar overdenken, naar nadenken, naar omdenken!

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden