Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strategisch HRM

Hoe praktisch kan strategisch HRM zijn? Het boek 'Strategisch HRM' is bedoeld voor HRM-professionals, lijnmanagers en directeuren die de ambitie hebben strategisch HRM in de eigen organisatie op een hoger niveau te brengen. Eelke Pol is erin geslaagd een praktisch hanteerbare en inspirerende aanpak te beschrijven. Hij gebruikt herkenbare voorbeelden uit de praktijk en biedt een krachtig en doordacht model.

Ward Grootens | 4 juni 2009 | 2-3 minuten leestijd

Eerdere boeken die ik las over Strategisch HRM waren óf te beschouwend, filosofisch en vooral heel erg ingewikkeld óf waren ontsproten uit een Calimero-achtig HR-brein waardoor het boek een sfeer uitademde van 'niemand begrijpt ons HR-professionals'.

Het boek van Eelke Pol is prettig om te lezen en blijft boeien van kaft tot kaft. De strategische HRM-kubus is de ruggengraat van het boek. Deze kubus is het denkmodel om het strategisch HRM-gehalte van een organisatie te analyseren; via dit model geeft Pol de veranderroute aan om strategisch HRM in de organisatie vorm te geven.

Het is een model dat na één keer lezen te begrijpen is, hetgeen volgens mij ook de bedoeling is van een model: de werkelijkheid vereenvoudigen. Als HR-professional is het bovendien goed te reproduceren en uit te leggen aan niet-ingewijden. Daarmee is het een goed bruikbare tool voor interne en externe HR-adviseurs aan tafel bij het management of de directie van een organisatie.

'Strategisch HRM' beschrijft door middel van de drie assen in de kubus - erkennen, begrijpen en doen - wat de kerncompetenties van strategisch HRM zijn. Zorgdragen dat een organisatie erkent wat het onderscheidend vermogen van de menselijke factor is. Vanuit een organisatie begrijpen wat de organisatie succesvol maakt, wat hen onderscheidt van andere organisaties en wat dit betekent voor mensen. Met andere woorden: de business en de mensen begrijpen. Tenslotte gaat het om de concrete actie: zorgen dat mensen ook daadwerkelijk het verschil maken, doordat zij met plezier de goede dingen op een goede manier doen.

Pol geeft hierbij ook de implicaties voor managementstijl, cultuur en het benodigde HR-instrumentarium aan. Deze drie assen zijn helder omschreven en toegelicht met herkenbare praktijkvoorbeelden en quotes van HR-professionals. Naast de drie assen reikt Pol voor de drie dimensies concrete tools aan. Deze tools nodigen mij als externe HR-adviseur direct uit om met klanten te gaan proberen.

Wat ik daarnaast sterk vind is het gegeven dat Pol de rol van de HR-businesspartner concreet vormgeeft in deze benaderingswijze van strategisch HRM. Met deze aanpak en tools kan de HR-professional als professionele gesprekspartner samen met directie en lijnmanagement het HR-beleid integreren met het strategisch beleid van een organisatie. Strategisch HRM op de wijze zoals Pol het schetst, betekent ook het een en ander voor de competenties van HR-professionals.

De implicaties van de strategische HRM-kubus voor de HR-organisatie zelf én wat dit betekent voor de achtergrond, overtuigingen en competenties van de daarin werkzame HR-professionals, is wellicht nog een onderdeel wat toegevoegd zou kunnen worden aan dit boek.

Al met al een absolute aanrader voor externe HR-adviseurs die een goede ingang zoeken bij nieuwe opdrachtgevers op basis van toegevoegde waarde in de business. Maar ook voor interne HR-adviseurs die samen met het lijnmanagement en directie strategisch HRM willen vormgeven in de organisatie.

Over Ward Grootens

Ward Grootens is extern adviseur en trainer op het gebied van HRM, HRD en Performance Management. Dit doet hij als zelfstandige vanuit zijn organisatie Grootens HRM. Hij voegt waarde toe aan opdrachtgevers middels HR-interimwerkzaamheden, HR- en organisatieadvies en training & (team)workshops.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden