Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Coachingsmethoden Boek

Eén grote verzameling van allerhande coachingsmethoden, 'Het Coachingsmethoden Boek' biedt precies wat de titel doet vermoeden. Susan van Ass heeft een hele waslijst aan bekende en minder bekende coaches geselecteerd om vele verschillende coachingsmethodieken toe te lichten. 

Maarten Fijnaut | 19 september 2011 | 2-3 minuten leestijd

In het boek is alles helder en overzichtelijk weergegeven. Voor welk type coaching een methode bruikbaar is tot welke naslagwerk en welke coaches te benaderen zijn voor extra informatie. Een must-read voor iedere coach, HRM-professional en mensen die op zoek zijn naar een goede coach. Dit boek staat boordevol ideeën en geeft een helder overzicht van de huidige coachingsmarkt.

De auteur heeft haar best gedaan om zoveel mogelijk verschillende coachingsvormen samen te voegen. Dat is zeker gelukt en het resultaat is een aantrekkelijk leesbaar boek voor diegene die interesse heeft in coaching.

Alle gangbare methodieken in voornamelijk Nederlandse coaching worden hier door de kenners toegelicht; van Organisatiecoaching tot Enneagramcoaching en Wandelcoaching. Allen staan uitvoerig beschreven in het boek. Doordat het geheel overzichtelijk en gestructureerd is opgezet, is deze verzameling met name een handig naslagwerk vol met ideeën.

In het boek zijn de specifieke methoden, coaches en interventies snel te vinden. Handige kleurtabs naar coachingstype helpen hierbij. Daarbij is iedere methode op basis van dezelfde structuur beschreven. Per methode staan onder andere de achtergronden, praktijkvoorbeelden en benodigdheden beschreven. Het lijkt af en toe alsof de teksten die de verschillende coaches zelf hebben aangeleverd een-op-een zijn overgenomen.

Hierdoor is het boek ook wel een verzameling van verschillende schrijfstijlen, niet hinderlijk, wel merkbaar, zeker als je enkele methodieken achter elkaar leest. Sommige coaches proberen zichzelf behoorlijk te promoten, anderen cijferen zichzelf bijna weg en geven weer een hele duidelijke beschrijving van de methode.

Alle methoden stuk voor stuk lezen is ook erg interessant, ze staan op alfabetische volgorde weergegeven. Het schetst een goed beeld van welke diensten momenteel worden geleverd door de vele coaches die Nederland rijk is.

Als coach en trainer op het gebied van onder andere HRM-vraagstukken is mijn beeld van de totale markt nog duidelijker geworden. Wat een rijkdom aan methodieken hebben we in Nederland.

Daarnaast heb ik vele tips en ideeën opgedaan om mijn eigen workshops en coachsessies nog dynamischer te maken. Ook voor (potentiële) coachees of hun begeleiders kan ik me voorstellen dat op deze manier de geschikte methode voor een vraagstuk kan worden gevonden, met direct de gegevens van een coach die vaak de autoriteit op dat gebied is.

Ondanks het feit dat 51 methodieken uitvoerig worden besproken, mist er natuurlijk vast nog een of andere systematiek. Ook zullen vele coaches het jammer vinden dat ze zelf niet worden genoemd bij een specifieke methode of is het mogelijk om methoden anders te omschrijven. Daarom zal het boek over enkele jaren vast wel herzien worden en aangevuld met nieuwe technieken en coaches.

Het boek is in mijn optiek een sterk staaltje verzamelwerk, de meest complete die er op dit moment te verkrijgen is. Het boek is op een vlotte, toegankelijke manier beschreven en echt bedoeld voor vakgenoten en mensen die op een zoektocht zijn naar specifieke coaching. Ik verwacht dat dit boek over niet al te lange tijd bij iedere coach op de boekenplank te vinden is.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden