Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Heb lef, durf te veranderen

'Heb lef durf te veranderen', wat een boek! De auteur wil dat je af en toe het boek weglegt voor het uitvoeren van oefeningen of zelfreflectie, maar bij mij bestaat de neiging om het in één keer uit te lezen. Tica Peeman heeft een bijzondere en zeer boeiende stijl van schrijven. Dat komt waarschijnlijk doordat zij veel van zichzelf in dit boek heeft gelegd.

Dick Bos | 19 oktober 2011 | 1-2 minuten leestijd

'Heb lef durf te veranderen' is geschreven door Tica Peeman, die eveneens het boek 'I trust u' op de markt bracht. 'Heb lef' neemt je aan de hand mee en stelt je in staat – in je eigen tempo – een gewenste verandering tot stand te brengen. Dat doe je niet zomaar, daar heb je 'lef' voor nodig. Lef om het vertrouwde los te laten, lef om ongebaande wegen te bewandelen en lef om je open te stellen voor nieuwe ontdekkingen en onbekende vergezichten.

Het boek biedt handvatten om aan de slag te gaan. Soms bekruipt je het gevoel dat de auteur naast je staat terwijl je aan het lezen bent en je de vraag stelt: 'Je leest dit nu wel, maar ben je nu ook echt van plan deze stap te gaan nemen, deze uitdaging aan te gaan?' Het boek heeft iets persoonlijks en herkenbaars en dat komt naar mijn mening niet alleen door de plezierige wijze van schrijven, maar zeker ook door dat Tica haar eigen 'herkenbare' ervaringen in dit boek als voorbeelden opneemt.

Een lezer zal zich gesterkt voelen door de voorbeelden, omdat deze hem of haar ook dagelijks kunnen of zijn overkomen. Uit het boek spreekt ook een jarenlange ervaring als trainer. Op eenvoudige wijze worden een aantal theorieën als die van onder andere Kolb en De Bono verwerkt en toegankelijk gemaakt. Geen zware kost maar praktisch geïntroduceerd. Of worden leerzame tekstfragmenten in het boek opgenomen bijvoorbeeld als je er op gewezen wordt dat je van te voren niet alles kunt bedenken, soms moet je het gewoon proberen of ondergaan.

Bij deze passage haalt Peeman George Parker aan: 'Een kind doet toch ook geen haalbaarheidsonderzoek of hij kan leren fietsen?' Wanneer je in je leven op een kruispunt bent aanbeland en je jezelf de vraag stelt wat je te doen staat en of je wat anders wilt, vergeet dan niet dit boek eens door te lezen. Het is een mooie reisgids voor mensen die 'lef' hebben om te veranderen. Een echte aanrader dus!

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden