Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Individuele opstellingen binnen coaching

In ‘Individuele opstellingen binnen coaching’ bieden Jeroen Hendriksen en Anja Brasser hun lezers een goed inzicht in de praktijktheorie en het werken met opstellingen van hulpmiddelen om onder meer persoonlijke ontwikkelings- en onderzoeksvragen, organisatieproblemen en loopbaanvragen van de coachee op een creatieve manier tot een aanvaardbare oplossing te brengen.

Louis Thorig | 17 februari 2015 | 1-2 minuten leestijd

De coach bevordert de bewustwording van de coachee van een probleem – lees formulering van de juiste onderzoeksvraag - door gebruik te maken van een spelsituatie met allerlei hulpmiddelen zoals figuurtjes, poppetjes (Playmobielpoppetjes, matroesjka’s), A4’tjes, schoenen, kussen of kopjes en ga zo maar door om probleemsituaties van de coachee uit te beelden, te analyseren, bespreekbaar te maken en hopelijk om tot een bevredigende oplossing te komen. Bert Hellingen is in Nederland eigenlijk de grondlegger van het ‘opstellingenwerk’. Ik noem het ‘spelopstellingenwerk’.

Om de aanpak met opstellingen te verduidelijken hebben de auteurs gekozen om het boek te beginnen met een uitgewerkte casus. De coach stuurt het opstellingsproces door op gepaste momenten interventies toe te passen. Interventies betekenen in dit geval dat een coach kan besluiten om bijvoorbeeld een poppetje toe te voegen aan de spelopstelling of al geplaatste poppetjes een andere plaats te geven of juist een andere kant op te laten kijken. Dit alles is bedoeld om de spelopstelling voor de coachee zoveel mogelijk waarheidsgetrouw weer te geven, verdiepingsslagen aan te brengen en om een coachee zo veel mogelijk oplossingsgericht te laten denken.

Een goede coach beschikt over de kennis en kunde als interventiekundige om een proces binnen een coachsessie te ondersteunen en anderzijds als communicator om gevoelens en emoties van de coachee in goede banen te leiden. ‘Individuele opstellingen binnen coaching’ bevat voor de geïnteresseerde lezer ook leerzame oefeningen om zijn of haar coachingsvaardigheden te verbeteren.

Handig zijn de tips en richtlijnen voor een coach die het individuele opstellingenwerk wil gaan gebruiken. Maar een gedegen training in het ‘spelopstellingenwerk’ is toch wel nodig om succesvol te zijn als coach.

Over Louis Thorig

Louis Thörig is verbonden als master- en bachelorthesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was tot 1 augustus 2011 werkzaam als global communications manager op het hoofdkantoor van IOI-Loders Croklaan (www.croklaan.com) in Wormerveer. Hij heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden