Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Praktijkboek voor mentoren

Julie Starr is er goed in geslaagd om de lacune in de literatuur met betrekking tot dit onderwerp weg te werken. Over coaching zijn veel boeken geschreven, maar over het kleine broertje ‘mentoring’ is de productie wat achter gebleven.

Peter de Roode | 3 januari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Het praktijkboek geeft een goed overzicht van wat er komt kijken bij mentoring, wat het is, waarin het verschilt van coaching en geeft de lezer de nodige handvatten in de vorm van diverse checklists.

Natuurlijk is er niets nieuws onder de zon. De naam Mentor dook al op ten tijde van Odysseus. Odysseus vertrouwde Mentor de zorg toe voor zijn zoon Telemachos. Mentor was zowel een raadgever als een vertrouweling van Odysseus. In dat laatste stukje zin schuilt een belangrijk verschil met coaching: de mentor reikt soms wèl inzichten aan die hij in zijn leven of loopbaan heeft opgedaan. Het onderscheid tussen coaching en mentoring zou om die reden de komende jaren voor organisaties wel eens van belang kunnen worden. Mentoring lijkt een interessante optie omdat ‘de mentees’ nu een richting mee kunnen krijgen die ze van binnenuit nooit hadden kunnen bedenken. Dit omdat ze eenvoudigweg die ervaring niet hebben opgedaan. Mentoring kan een organisatie dus veel brengen en Starr legt dat goed uit. Haar favoriete metafoor in dit boek is ‘de reismetafoor’.  Je maakt een reis als mentor met je mentee, daarin kun je wat structuur aanbrengen maar timmer de reis niet dicht want dan verstik je het proces.

De auteur maakt de lezer - die interesse heeft in de rol van mentor - duidelijk dat onder ‘juiste hulp’ van alles verstaan kan worden. Dat kan variëren van ervaringen delen maar ook macht of invloed delen of het delen van je netwerk. Mentoring is dus misschien wel breder dan de meeste mensen zouden denken. Een belangrijke vraag is dan vervolgens: ‘Hoe bepaal je wat de juiste hulp is?’ Hoewel die vraag niet eenduidig te beantwoorden is, geeft de auteur de lezer voldoende aspecten mee om tot een weloverwogen keuze te komen.

Een groot gedeelte van dit boek gaat over basisprincipes voor mentoren. Een bijbehorende checklist gaat over de vraag: ‘Hoe weet je dat je een effectieve mentor bent?’

Julie Starr biedt veel informatie en herhaalt zichzelf ook wel de nodige malen maar door haar puntige samenvattingen en goed verzorgde checklist weet ze de aandacht goed vast te houden. Ook kent het boek de nodige oefeningen die de lezer uitdagen om zelf aan de slag te gaan met de materie. Dus trainers kunnen goed uit de voeten met het materiaal dat Starr hen hier presenteert.

Halverwege het boek krijgt de lezer een helder schema aangereikt dat dient als routekaart van de mentor. Daarop staan de hoofdelementen waar elke mentor mee te maken krijgt zoals: planning, beginnen met mentoring, bewaken van de voortgang, het geleerde bestendigen en de relatie afronden.

Het sterke punt van dit boek is de combinatie van een goede theoretische basis met de praktische handvatten zoals oefeningen en checklists.

Wie dit boek leest als beginnend maar ook als meer ervaren mentor, zal er zeker door beïnvloed gaan worden. Dat is de verdienste van Starr; zij heeft het boek zo opgezet dat er voor een ieder met een verschillende leerstijl -denker of doener- voldoende te halen valt.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden