Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Design Thinking: radicaal veranderen in kleine stappen

Design Thinking – Radicaal veranderen in kleine stappen van Guido Stompff doet een dappere poging om design thinking stapsgewijs uit te leggen en daarmee een introductie te geven aan de lezer.

Daan Scheffers | 23 januari 2019 | 1-3 minuten leestijd

Door het uitleggen van de Design Thinking werkwijze en het uitweiden over de stappen die hiervoor nodig zijn helpt de schrijver om je een eerste beeld te vormen van design thinking. Zelf kreeg ik bij het lezen het gevoel dat het boek door de combinatie van de boodschap en de opzet van het boek een paradox creëert.

Design Thinking is een manier van werken die door ‘uitvinders’ al lang wordt gebruikt, maar tot voor kort bij een breder publiek minder bekendheid genoot. Het boek introduceert voor mij een nieuw paradigma met eigen bijkomende methodieken en stappen. Het boek start met de aanleiding en toegevoegde waarde van design thinking als bril om naar problemen te kijken en om tot oplossingen te komen. Design Thinking kan namelijk helpen bij het oplossen van problemen waar reguliere methodes geen uitkomst bieden.  Stap voor stap wordt het proces rondom design thinking zorgvuldig uitgelegd. De cyclus van Design thinking wordt hierbij als basis gebruikt. Zo wordt er nauwgezet ingegaan op framing van het probleem, analyse, ideeënontwikkeling, realisatie en reflectie.

Deze stappen helpen mij nu bij het definiëren van een probleem. Ik probeer een probleem nu vanuit meerdere perspectieven te bekijken en begrijpen alvorens direct met een oplossing te komen. Zo heb ik een vraagstuk rondom bewonersparticipatie en eenzaamheid op een andere manier leren bekijken. Door de verminderde participatie niet als probleem te zien maar de eenzaamheid als uitgangspunt te nemen, ontstonden er nieuwe inzichten over oplossingsrichtingen.

De opzet van het boek en de schrijfstijl creëren mijns inziens een paradox. Design thinking gaat over verrassen, vernieuwen en innoveren bij het oplossen van problemen. De opzet van het boek zelf is lineair, analytisch en rationeel. Het bij vlagen droge karakter van de inhoud en de vorm van het boek lijken elkaar tegen te spreken. Wat mij betreft helpt deze opzet niet bij de uitleg van de materie en het enthousiasmeren van een breder publiek. Om een eerste indruk en introductie te krijgen van design thinking is dit boek zeker aan te raden, maar het kostte mij flink wat aandacht en energie om me door de droge materie te worstelen.

Over Daan Scheffers

Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden