Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Uitblinkers

Er zijn legio boeken geschreven over succesvol zijn en het bereiken hiervan. Succes als persoon, als organisatie, in processen, in de liefde etcetera. Veel van deze boeken hebben met elkaar gemeen dat zij een normatieve weg beschrijven om hier te komen. 

Jefte de Bruin | 22 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

Wat Malcolm Gladwell tracht te doen in 'Uitblinkers', is een meer objectieve verklaring vinden voor persoonlijk succes, gebaseerd op feiten en processen die hieraan ten grondslag liggen. Dit levert een fris en boeiend boek op voor hen die vermoeid zijn door alle traditionele verhandelingen over succes.

'Uitblinkers' start met enkele voorbeelden die de lezer meteen meeneemt in de vragen die Gladwell zichzelf kennelijk ook eerder gesteld heeft. Zo is het inderdaad opvallend dat de topspelers uit de Canadese Hockey League veelal geboren zijn in de maanden januari, februari en maart. Nu ligt de verklaring uiteindelijk voor de hand, maar dat is niet direct iets waarbij je stil zou staan.

In het boek wordt niet gesteld dat het succes van mensen volledig te herleiden is tot verklaarbare feiten en activiteiten. Wel wordt beweerd dat er vaak meer aan ten grondslag ligt dan slechts talent, IQ of geluk. Juist deze onderliggende factoren worden in dit boek uitgelicht. Enkele van deze factoren zijn: het Mattheuseffect, de tienduizend-uren regel en familiale achtergrond. 'Uitblinkers' geeft een verdiepende kijk op individueel succes. Bovendien kun je enkele zaken extrapoleren naar de samenleving en het bedrijfsleven.

Gladwell draagt enkele thema's aan die maatschappelijk zeer relevant zijn. Zo noemt hij geïnstitutionaliseerde facetten uit de samenleving die kunnen leiden tot 'onbewuste' uitsluiting van bepaalde groepen mensen, zonder dat zij op voorhand minder in aanmerking komen. Voor bedrijven en economieën betekent dit dat een zeer groot potentieel niet gebruikt wordt. Een grondige reflectie op zulke geïnstitutionaliseerde facetten van de samenleving lijkt daarom bijzonder relevant. Zeker in sectoren met een verkrappende arbeidsmarkt.

Voordat ik te ver afdwaal van de daadwerkelijke inhoud van het boek, moet er ook een aantal kanttekeningen gezet worden bij Gladwells verhaal. De inhoud is zeer vermakelijk om te lezen en goed te begrijpen, maar het neigt soms naar het simplistische. Het bieden van leesplezier lijkt soms de overhand te krijgen op een goede onderbouwing. Vooral in het tweede deel van het boek dwaalt de schrijver af van de kern.

Al met al leest 'Uitblinkers' toch snel weg. Het is een vluchtige kijk op enkele zaken die mede ten grondslag liggen aan persoonlijk succes. Voor wie die een dichtgetimmerd verhaal verwacht, zou ik een ander boek aanraden. Desalniettemin slaagt Gladwell er in om een vermakelijk resultaat neer te zetten en zo zijn eigen succes al schrijver verder te onderstrepen.

Over Jefte de Bruin
Jefte de Bruin is adviseur bij Adviestalent. Hij is gefascineerd door de rol van strategisch denken in de relatie tussen mens en organisatie en bekijkt vraagstukken altijd vanuit deze drie invalshoeken. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden