Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Businessplan op 1 A4 - Word succesvoller met OGSM

Als bankier ben ik iedere dag in gesprek met ondernemers. Daarbij zijn de diverse gespreksitems vaak terug te herleiden tot onderwerpen als betalingsverkeer, overtollige spaargelden of financieringsverzoeken. Dit laatste heeft bijvoorbeeld betrekking op vervangings- of uitbreidingsinvesteringen, extra werkkapitaal of op geheel nieuwe initiatieven.

Roel Beugels | 4 oktober 2013 | 1-2 minuten leestijd

Om de plannen goed te kunnen begrijpen ontvangt iedere bankier graag een businessplan. Hiermee worden de ideee¨n die de ondernemer in zijn hoofd heeft gemaakt goed en compleet toevertrouwd aan het papier. Het maken van dit plan vindt lang niet iedereen een inspirerende klus.

Mijn oog viel op het boek 'Businessplan op 1 A4' van Marc van Eck, Ellen Leenhouts en Judith Tielen. Misschien krijg ik hiermee een grotere groep enthousiast. Het boek beschrijft hoe je snel en effectief een plan maakt. Hiertoe hanteert men de OGSM-methodiek. De letters staan voor: Objective, Goals, Strategies en Measures. De eerste twee woorden gaan over de formulering van de doelen die je wilt bereiken. De laatste twee beschrijven de weg om er te komen.

Dit boekje is gemaakt om deze OGSM- methodiek onder de knie te krijgen. Aan de hand van de theorie, maar ook door de goede tips en duidelijke voorbeelden wordt uitleg gegeven.

Het boek is een goed hulpmiddel bij het maken van keuzes en helpt bij het verwezenlijken hiervan. Het resultaat is een plan op 1 A4 dat voor iedereen in een oogopslag duidelijk moet zijn. Daarbij is het een levend document, waarin aanpassingen op een later moment mogelijk zijn. Ben ik als bankier voldoende gei¨nformeerd met dit ene A4tje? Daarvoor zien wij de hoofdlijnen toch nog graag verder uitgediept. De financiele onderbouwing mag bij ons natuurlijk ook niet ontbreken.

Daarentegen kan ik iedereen aan- raden om het boekje te lezen. Ook als je geen financieringsverzoek voor je bank hebt. Het leidt van visie naar actie. Ik ben enthousiast over de methodiek. Iedereen kan deze onder de knie krijgen. Probeer het eens en doe het vooral ook voor jezelf!

Over Roel Beugels
Roel Beugels is accountmanager new business banking bij Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden