Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zeven eigenschappen - Voor succes in je leven (feesteditie)

Tijdens mijn buluitreiking van bedrijfskunde kreeg ik het boek 'De zeven eigenschappen voor succes in je leven' 'van mijn afstudeerbegeleidster. Ze gaf aan dat ik het boek zeker een keer moest lezen, omdat het veel impact op haar heeft gehad en het nog steeds haar manier van werken beïnvloedt. De afgelopen tijd heb ik dit boek van Stephen Covey bij meer collega's op de plank zien staan en mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Anneke Westhoff | 20 november 2009 | 2-3 minuten leestijd

Hoewel het op dit moment nog lastig in te schatten is hoe waardevol de zeven eigenschappen voor succes kunnen zijn, is 'De zeven eigenschappen voor succes in je leven' 'in ieder geval een inspirerend en gemakkelijk geschreven boek. Het mooie eraan is dat het uitgaat van jezelf en je eigen identiteit als vertrekpunt neemt. Stephen Covey maakt je bewust van je eigen invloed, ook in omstandigheden waarin je dat in eerste instantie niet verwacht.

Naast de makkelijke schrijfstijl ondersteunt Covey zijn verhaal met veel praktische voorbeelden. Hij benoemt problemen die hij zelf heeft ondervonden, met zijn kinderen of met zijn vrouw, maar ook problemen op zijn werk of waarin hij juist anderen heeft geadviseerd.

Wat me vooral aansprak, is dat de zeven eigenschappen niet alleen gerelateerd zijn aan werksituaties, maar ook heel goed in privé-situaties toepasbaar zijn. Stephen Covey gaat zelfs zover dat hij aangeeft dat je eerst in je privéleven moet slagen voordat je daar buiten succes kunt hebben. Je moet bijvoorbeeld eerst jezelf trouw zijn voordat je iemand anders iets belooft. Kortom: je moet bij jezelf beginnen om relaties met anderen te verbeteren. Dit is iets waar ik zelf ook zeker in geloof.

De zeven eigenschappen die in het boek worden genoemd - wees proactief, begin met het einde voor ogen, belangrijke zaken eerst, denk win-win, eerst begrijpen... dan begrepen worden, synergie en houd de zaag scherp - zijn praktische eigenschappen die goed te linken aan Covey's eigen situaties. Door de overdenking als inleiding van een belangrijk punt werd ik getriggerd om bewust na te denken over mijn eigen leven en de manier waarop ik dingen aanpak. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat ik niet de indruk wil wekken dat deze eigenschappen van de ene op de andere dag in praktijk te brengen zijn.

Aan het einde van elk hoofdstuk worden enkele oefeningen gegeven om met een bepaalde eigenschap aan de slag te gaan. Maar zelfs Stephen Covey geeft aan dat het leven naar de zeven eigenschappen een constante strijd is - vooral omdat naarmate je er beter in wordt, de aard van de uitdaging verandert - en hij er zelf ook nog iedere dag mee worstelt. Naast mijn positieve indruk van dit boek, wil ik nog wel een kritische kanttekening plaatsen. Als nuchtere Hollander heb ik het idee dat een aantal voorbeelden iets te rooskleurig of overdreven zijn. Ter illustratie: het zoontje van Stephen Covey was onvolwassen, houterig en haalde slechte cijfers, maar veranderde door de nieuwe aanpak in iemand die sportte op hoog niveau, hoge cijfers haalde en een bestuursfunctie bekleedde.

De situatie dat iemand die ontzettend houterig is door meer zelfvertrouwen opeens een topsporter wordt, is in mijn ogen niet erg realistisch. Hoewel de voorbeelden af en toe overdreven zijn, neemt dit niet weg dat de lessen waardevol zijn. Al met al raad ik 'De zeven eigenschappen voor succes in je leven' aan iedereen aan die meer wil weten over persoonlijke effectiviteit. Zelf ben ik zeker van plan de lessen van Covey in de praktijk te brengen.

Over Anneke Westhoff
Anneke Westhoff is adviseur bij Adviestalent. Zij stelt zichzelf als uitdaging om een nieuwe omgeving waarin zij werkt zo snel mogelijk eigen te maken en om met haar brede blik van toegevoegde waarde te zijn voor de opdrachtgever. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden