Onze samenleving is erg op de linkerhersenhelft gericht. Links staat voor logisch, analytisch en sequentieel. Maar nu we van het 'informatietijdperk' naar het 'conceptuele tijdperk' gaan, wordt de rechterhersenhelft belangrijker. Rechts staat voor niet-lineair, intuïtief en holistisch. Al het werk dat geautomatiseerd kan worden, goedkoper gedaan in Azië en waarvan het resultaat niet iets toevoegt in deze wereld van overvloed, loopt het risico overbodig te worden.
In het nieuwe Conceptuele Tijdperk is er volgens Daniel Pink behoefte aan de volgende zes talenten: ontwerp, verhalen, symfonie, empathie, speelsheid en zingeving. In 'Een compleet nieuw brein' beschrijft hij elk talent en geeft suggesties hoe u het zelf kunt ontwikkelen. Vandaag de dag moeten we allemaal ontwerpers zijn, al zullen we nooit Matisse of Dali worden. Alles om ons heen is ooit door iemand bedacht. E
en voorbeeld waar het ontwerp mank liep, is het stemformulier voor de presidentsverkiezingen met Bush en Gore in een van de Amerikaanse staten. Veel mensen stemden niet op de persoon van keus of stemden dubbel, waardoor hun stem ongeldig werd. Later bleek dat het formulier en bijbehorende instructie onduidelijk waren. Een ontwerpfout die de geschiedenis heeft bepaald!
Verhalen helpen de context beter te begrijpen en zijn gemakkelijker te onthouden. Bij bijvoorbeeld huisartsen is al gebleken dat ze profiteren van het luisteren naar verhalen van hun patiënten, tegenover het langslopen van een lijst van feiten. U kunt leren verhalen te vertellen door mini-verhaaltjes te schrijven of door te luisteren naar levensverhalen van anderen.
In het symfoniedeel neemt Pink tekenlessen. Zo leert hij het geheel zien, met de delen in proportie. Het resultaat is in het boek te zien, het is een hele vooruitgang. Bij symfonie gaat het allemaal om relaties. Creatieve mensen zien relaties die anderen niet zien, vaak buiten de grenzen van het domein van expertise.
In het informatietijdperk werd empathie vaak afgedaan als iets softs. Maar empathie is juist iets wat ons onderscheidt van computers. Empathie heeft met emoties te maken, voornamelijk non-verbaal. We komen veel te weten over hoe mensen zich voelen als we hun gezichten goed leren lezen. Speelt u nog wel eens en wanneer heeft u voor het laatst spontaan gelachen? We lijken vast te zitten in een korset die elke spontaniteit beperkt.
Pinks tip is om een lachsessie te volgen. Of ga gamen, of cartoons van onderschriften voorzien. Het helpt uw rechterbrein te stimuleren, door verschillende perspectieven te zien en patronen te herkennen. Pink beschrijft ook de hang naar zingeving. We leven in een tijdperk waarin we niets te kort komen, daarom zoeken steeds meer mensen naar zingeving.
Ook bedrijven willen laten zien dat ze niet alleen voor het grote geld gaan en op een of andere manier bijdragen aan een betere wereld. Pink raadt aan een sabbat te nemen en alles wat met werk te maken heeft die dag te negeren. Bewandel eens een labyrint of, heel eenvoudig, zeg eens vaker 'dank je wel'.
Daniel Pink is voormalig speechschrijver voor het Witte Huis. Dat hij gewend is voor een breed publiek te schrijven is merkbaar: de tekst leest als een trein en is een boeiend verhaal. Veel van de voorbeelden beschrijft hij vanuit zijn eigen ervaring.
De Engelse versie van dit boek verscheen in 2005. In de jaren ertussen is er een en ander veranderd en we kunnen concluderen dat we ons midden in de creatieve beweging bevinden. Veel IT-banen zijn inmiddels naar andere landen verdwenen. Het conceptuele tijdperk komt er aan dus u kunt maar beter zorgen dat u er klaar voor bent! Deze recensie is geschreven op basis van het Engelse origineel 'A Whole New Brain'.
Over Carla Verwijs
Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.