Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zijderoute naar de top

Vrouwen vertrouwen te vaak op de meritocratie (opgemerkt worden omdat je je best doet). Meritocratie werkt namelijk niet in de praktijk. Er moet hard gewerkt worden aan de drie P's performance, power en promotie. In 'De zijderoute naar de top' beschrijft Mirella Visser kort en krachtig hoe de ontwikkeling van deze P's in het carrièrepad verlopen. Een nuttig boek voor alle vrouwen boven de 30 die aan meer dan vier mensen leidinggeven.

Dorien van Doorn | 8 juli 2011 | 2-3 minuten leestijd

Mirella Visser begint met de valkuil waar vrouwen vaak in lopen; alleen aan performance werken. Hoe langer de carrière, hoe minder performance en hoe meer power en promotie nodig is. Dus hoe werk ik aan promotie en hoe gebruik ik mijn power?

'De zijderoute naar de top' is een kordate aangename beschrijving van de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een goed carrièrepad voor vrouwen. Visser geeft tevens duidelijke voorbeelden die ook weer handvatten geven voor eigen uitvoering.

Dit boek doet veel meer dan van de geijkte zaken zoals jezelf presenteren en jezelf laten zien. Door het hele boek zijn een aantal vragen verweven die iedere vrouw zal herkennen en beamen - en die wellicht een valkuil zijn geweest. De vragen worden zowel theoretisch als praktisch beantwoord en veel vrouwen, maar zeker ook mannen zullen zich erin herkennen. Waarom word ik voor 'de vrouw van' aangezien? Ik wil geen macht, hoe maak ik dan toch carrière? Waarom word ík zo vaak voor lastige klussen gevraagd? Waarom krijg ik opmerkingen over mijn uiterlijk? Moet ik echt gaan golfen? Waarom raak ik mijn beste klanten kwijt aan een collega?

Het mooiste deel van het boek is de beschrijving van de leiderschapsparadox. Feminiene kwaliteiten bij mannelijke leiders wordt als positief gezien en krijgt het predikaat 'goede leider'. Masculiene kwaliteiten bij vrouwelijke leiders worden bekritiseerd en deze leiders krijgen het predikaat 'bitch' of 'iron lady'. Op vrouwen kan dit het effect hebben dat leiderschap als wezensvreemd wordt ervaren.

De verwachtingen van vrouwelijke leiders zijn laag door het gebrek aan ervaring met vrouwelijke leiders en het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen als leiders. Onbewust en bewust wordt er bovendien weerstand ontwikkeld tegen vrouwelijke leiders. Macht bij vrouwen is al helemaal een beladen begrip. Vrouwen associëren macht met geweld en keren zich daarvan af. Het verschil in machtsdenken bij vrouwen en mannen heeft diepgewortelde oorzaken.

In 'De zijderoute naar de top' gaat Visser dieper op dit onderwerp in en daarmee geeft zij een zeer helder alledaags inzicht. Ze brengt bewustwording teweeg, waarbij de lezer zich prettig zal voelen. In het tweede deel van het boek worden de praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Daarmee geeft de schrijver werkelijk weer dat ze inzicht en kwaliteit heeft en dat zij die inzichten en kwaliteiten wil delen met haar lezeres. Waarom stond hier een letter te veel? Lezers dus.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden