Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Adapt: De kracht van improvisatie

Als organisatieadviseur werk ik voor vele verschillende organisaties en in uiteenlopende omgevingen. En wat ik zelf kenmerkend vind aan deze nieuwe omgevingen is dat ze vaak erg complex lijken. Een boek dat inhoudelijk ingaat op hoe je complexe problemen kunt aanpakken, lijkt mij als adviseur daarom erg relevant en aantrekkelijk. Tim Harford pleit er in 'Adapt' voor om deze problemen op te lossen met experimenteren, fouten maken, aanpassen.

Edward Gilding | 8 december 2011

'Adapt - De kracht van improvisatie' is geschreven door Tim Harford, een Engelse economist en journalist die onder andere columns schreef voor The Financial Times. In het boek beschrijft Tim Harford zijn theorie op basis van actuele onderwerpen, zoals de financiële crisis, innovatie, het klimaat en de conflicten in het Midden Oosten. Harford probeert te doorgronden hoe we complexe problemen daadwerkelijk kunnen oplossen. Hij beschrijft bijvoorbeeld dat mensen zelden in staat zijn hun fouten te accepteren. Of dat het erg lastig is om als organisatie wezenlijk anders te gaan denken. Deze verschillende zaken leiden er volgens de auteur toe dat we met z'n allen ook daadwerkelijk minder innoveren dan vroeger. En dan we eigenlijk kunnen. De oplossing die hij vervolgens propageert is om complexe problemen beter aan te pakken door middel van trial-en-error. In andere woorden: we zullen meer moeten gaan experimenteren,meer bereid zijn om fouten te maken, om daar vervolgens van te leren en ons uiteindelijk meer aan te passen aan nieuwe situaties. Wat mij erg aantrekt in dit boek, is dat de auteur het onderwerp benadert vanuit verschillende professies. Zo beschrijft Tim Harford de verschillende thema's aan de hand van economische trends, politieke gebeurtenissen maar zelfs ook facetten uit de sociale psychologie. Dit maakt het boek vlot en buitengewoon interessant om te lezen. Maar tegelijkertijd zijn die vele thema's ook een valkuil van het boek. In combinatie met de hippe schrijfstijl van de jonge auteur beklijfd al lezend namelijk al snel het gevoel dat de thema's naar de theorie zijn toegeschreven. De overgang van Google naar een balletvoorstelling, naar de oorlog in Irak is soms simpelweg te snel en te groot. En tegelijkertijd is de onderbouwing soms te mager. Jammer, want de onderliggende theorie van Adapt snijdt volgens mij wel degelijk hout. Wat ik zelf uit het boek haal, is het verzoek om meer te proberen om zodoende voortgang te boeken. Dit noemt Tim Harford overigens het aangaan van gecalculeerde risico's. En juist daar kan ik als adviseur van leren, maar in zeker mate ook de organisaties waar ik voor werk: is de organisatiecultuur ingericht om op lange termijn successen te behalen? Of zijn we als organisatie of als persoon bereid te leren van feedback? Dit zijn volgens mij wezenlijk goede vragen. En vanuit dat oogpunt is het een aanrader om 'Adapt' van Tim Harford eens te gaan lezen.

Over Edward Gilding
Edward Gilding is adviseur bij Adviestalent. Hij benadert complexe situaties analytisch, creatief en resultaatgericht en krijgt daarmee ook andere mensen in beweging. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden