Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Prioriteiten

'Prioriteiten' leest prettig, geeft duidelijke voorbeelden, boeit, voegt toe en nodigt uit tot zelfreflectie. Volgens Covey bieden drie generaties timemanagement instrumenten voor efficiency maar leiden ze niet tot kwaliteit van leven.

Hilde Veraart-Maas | 25 november 2002 | 1-2 minuten leestijd

Mensen worden nog steeds geleefd door urgentie, 'de klok'. Covey introduceert de vierde generatie timemanagement, gericht op persoonlijke groei, de essentie van het leven. Covey's 'kompas' biedt vervulling door synergie tussen principes, missie, rollen en persoonlijke (fysieke, sociale, mentale en spirituele) doelen.

'De zaag scherp houden' is nodig om te kunnen blijven zagen. Ofwel continue bezinning om vanuit principes, rollen en doelen Prioriteiten in het dagelijks leven te stellen: de bouwstenen van de weekagenda, waar al het andere omheen wordt gebouwd. Bezinning op de weekplanning, want het geheel is meer dan de som der dagen.

Principes geven richting om keuzes bij onvoorziene zaken te zien als een investering in mensen of te verbeteren processen. Ook de organizer werkt vanuit missie, rollen en doelstellingen, niet langer vanuit taken.

De tweede helft vind ik aanmerkelijk zwakker. Covey's visie op integratie in werk en organisatie is idealistisch. Organisaties staan nog altijd bol van intensivering, competitie en irrationaliteit. Veel werkzaamheden, weliswaar minder belangrijk binnen eigen effectiviteitgebieden, moeten wél gedaan worden.

Covey vertrouwt op het uitstralingseffect van de voorbeeldfunctie binnen de organisatie. Een snufje Kets de Vries had het geheel realistischer gemaakt. Aan de lezer om zelf deze integratie aan te brengen. Over de effecten vind ik hem ronduit te euforisch.

Over Hilde Veraart-Maas

Hilde Veraart-Maas (1954-2019) was organisatiesocioloog. Na 22 jaar Human Resources Management vestigde zij zich als HRM-adviseur, trainer en (team)coach. Zij heeft door de jaren heen het socratisch coachen verder ontwikkeld. Zij werkt vanuit het principe: 'je weet zelf het beste wat goed voor je is!' De kracht van gedachten staat in haar aanpak centraal en de methode bewijst vooral goede diensten als iemand niet geholpen wil worden. Zij schreef diverse boeken over socratisch coachen, niet alleen als coachingsmethode (2006), maar ook over de vele toepassingsmogelijkheden. Zij was Master Practitioner NOBCO EMCC.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden